annikalapintie

Oikeiston on noustava talvisodan poteroista

Vanhanaikainen ajattelu rajojen vartioinnin ja suojelun merkityksestä on väistymässä muualta kuin perussuomalaisten ja muun äärioikeiston kaivamista talvisodan aikaisista poteroista. Itärajan takaa ei ole vyörymässä Suomeen punatähtisiä armeijoita eikä myöskään pelättyjä kymmentuhantisia susilaumoja.

Sotilaallisten uhkien sijaan Suomen on kiinnitettävä huomio niihin oikeisiin uhkiin, jotka todellisessa elämässä uhkaavat ihmisten hyvinvointia, terveyttä, ja turvallisuutta. Näihin uhkiin ei voi vastata aseiden ja armeijoiden avulla. Eduskunnan on katsottava yhteiskuntaa kokonaisuutena, puolustuksen kapean sektoriedun sijaan.

Vasemmisto katsoo, että järkevä kokonaisharkinta puolustusmenoissa on viisasta säilyttää jatkossakin. Ulkoasiainvaliokunta saattoi yksimielisesti jättää päätökset näistä asioista seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle.

Selonteko antaa mahdollisuuden hengähdystaukoon ja voidaan miettiä tulevaa. En ymmärrä, miksi Suomi pitäisi kiinni massa-armeijasta viimeisenä Euroopassa – aina ja tästä ikuisuuteen?

Risto Siilasmaan raportissa vuonna 2010 ehdotettiin osalle ikäluokasta lyhyempää neljän kuukauden palvelusta. Tämä asia on nyt rauhassa selvitettävä, eikä selonteossa ole sille estettä.

Tulevaisuudessa neljän kuukauden asepalvelusta vastaisi neljän kuukauden sivari. Siviilipalveluksen lyhentämistä kohti keskimääräistä asepalvelusaikaa tukee myös tänään julkaistu puolustusministeriön raportti.

Nato-jäsenyydestä selonteko toteaa selvin sanoin saman kuin hallitusohjelma: Tämän hallituksen aikana ei Nato-jäsenyyttä haeta. Kaikenlaisista höpinöistä huolimatta sotilasliittoon ei liitytä mitenkään salaa hiipimällä, vaan liittymällä, ja tämä hallitus ei liity Natoon eikä liittymistä hallitusohjelman mukaan edes valmistella.

Vasemmiston ryhmäpuhe Eduskunnassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon palautekeskustelussa. Lue koko puhe

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

ulf fallenius

Ei koskaan voi olla varma että ei jostain voisi vyöryä vihollisia yli rajan sen on histooria opettanut.Natoon kiitos jo turvallisuus syistä.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Tällainen vakava ajatusharha johtuu siitä projektiivisesta venäläisvastaisuudesta, joka on ikävän pinttyneenä kiinni suomalaisten kansanluonteessa. Mm. vastaavanalaisesta harhasta kärsivät pohjois-korealaiset, joille maata johtava eliitti uskottelee, että amerikkalaisten imperialistien hyökkäys saattaa tapahtua minä hetkenä hyvänsä. Molemmissa valtioissa irrationaaliset militaristit ovat tietenkin merkittävä tekijä harhojen lietsomisessa.

Jos joku muuten on sitä mieltä, että NATO on "rauhanjärjestö", niin tämä lähinnä todistaa sen, että tämä joku ei myöskään ymmärrä lainkaan, että mitä rauhanjärjestö käsitteenä merkitsee. NATO ei ole tehnyt muuta kuin lietsonut vihan ja koston kierrettä ympäri maailmaa ja ajanut sitä suvereenisti hallitsevan suurvallan etuja - täytyy olla täydellisen sokea todellisuudelle jos muuta luulee.

Martti Kauppila

Ja mistähän tämä venäjävastaisuus voisi oikein olla lähtöisin? Osaatko ihan omilla aivoilla sen ratkaista? Venälälset ovat tänne hyökänenet kautta historian ja tappanet ja tuhonene. Nytkin venäjän pitää vielä hallussaan NL:N ryöstämiä alueitamme.

NATO pitää rauhan Euroopassa ja Vebnäjän sieltä poi uutta itäblokkia muodostamasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Annika Lapintienkin voisi pysyä totuudessa.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Siilasmaa+Verkk...

Toisaalta Lapintien eilisen blogin otsikko, "Natoon liitytään vain liittymällä", jää historiaan "suurten" aforismien joukkoon!

Käyttäjän juka39 kuva
juhani kaimio

"Vanhanaikainen ajattelu rajojen vartioinnin ja suojelun merkityksestä on väistymässä muualta kuin perussuomalaisten ja muun äärioikeiston kaivamista talvisodan aikaisista poteroista."

Ilman tuota typerää ja kirjoituksen muuhun asiasisältöön nähden tarpeetonta virkettä voisin suositella kirjoitusta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mistäköhän tässä taas aloittaisi. Lapintien mainitsemaa "massa-armeijaa" on ajettu alas reservien pienentämisen yhteydessä; ja toisin kuin Lapintie taas kerran väittää, Siilasmaan raportissa ei ehdotettu neljän kuukauden palvelusaikaa. Sellaista voi toki muuten halutessaan kannattaa vaikkapa aatteellisista syistä, mutta ei kannata vedota sellaisiin painotuotteisiin, joissa sitä ei mainita.

Lapintie juttelee myös "kaikenlaisista höpinöistä sotilasliittoon liittymisestä salaa hiipimällä". Vielä vuosina 2003-2011 moisia höpinöitä salaisesta hivuttamisesta kohti NATO-jäsenyyttä viljelivät Kansan Uutisten kolumnistit ja Lapintie itse.

Yleisarviona voisi todeta, että kansanedustaja Lapintiellä näyttäisi olevan liikaa vapaa-aikaa, sillä tämä on jo kolmas bloggaus lyhyen ajan sisällä maanpuolustusasioista -- ja valitettavasti aivan yhtä vailla asiantuntemusta kuin ne kaksi aiempaakin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun eduskunnassa on vuosien varrella käsitelty turvallisuuspoliittisia selontekoja, mieleen muistuu se, että mm. Jaakko Laakso (äärivas.) ei juuri muusta puhunutkaan kuin pakkomielteestään eli NATO:oon "hiipimisestä".

Jalosen mainitseman asiantuntemuksen puutteen uskotaan kai korvautuvan värillisten kakkuloiden avulla, kun levy pyörii yhä ikivanhalla uralla, vaikka maailma muuttuu ympärillä?

Reijo Tossavainen

Lapintie puhui "perussuomalaisista ja muusta äärioikeistosta".

Näyttää siltä, että toveri Lapintielle maistuu jostakin syystä perusteeton solvaaminen. Ala-arvoista puhetta/käytöstä, jota ei soisi kuulevan eduskunnassa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mitä se Lapintien mainitsema "_muu_ äärioikeisto" muuten on?

Suomessa aika monet äärioikeiston toimijat nimittäin ihailevat Venäjää, koska itänaapuri sentään edustaa niitä valkoisia rotuveljiä taistelussa muslimien ja vääränväristen uhkaa vastaan. Että sikäli, sillä laidalla on kansanedustajan toivomusta noudatettu ja noustu ylös talvisodan poteroista.

Krista Katainen

Oikeistofoorumin jäsenenä olen todennut, että oikeiston suurin uhka ei ole nationalismi, vaan talousideologisen poteron syvyys. Kokoomusnuorilta ei löydy pragmaattisuutta sitäkään vähää kuin vasemmistosta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Lapintiestä sellainen pieni huomio, että hänen mukaansa Suomen puolustusmenoja tulisi laskea. Samaan aikaan itänaapurissa puolustusmenoja kasvatettiin 16% verran viime vuonna:

http://www.sipri.org/media/pressreleases/2013/mile...

On aika kaksinaismoralistista väittää suomalaisia äärioikeistolaisiksi ja samalla sulkea silmänsä sille varustelulle, jota Venäjä tekee. Venäläiset voisivat käyttää rahansa viisaammin kuin investoida ne uuden sotakoneiston rakentamiseen. He voisivat investoida oman maansa infrastruktuurin kehittämiseen. He joutuvat kuitenkin uusimaan omaa sotakoneistoaan seuraavien vuosikymmenien aikana jos he haluavat pitää sen mahtia yllä.

Samalla on syytä kiinnittää huomiota Venäjän nykyjohdon taustoihin. Useilla vallankäyttäjillä, kuten esim. Putinilla on tausta joko tiedustelupalvelu- tai armeijan puolella. Tällaiset ihmiset eivät epäröi käyttää sotilaallisti voimaa jos heidän mielestään Venäjän etu sitä vaatii ja he määrittelevät mikä on Venäjän etu.

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen

Ei näitä Lapintien horinoita kannata niin vakavasti ottaa. Päinvastoin. Hän on yksi pääsyyllinen siihen, että vasemmistoliitto on "työväenpuolue" ilman työväkeä. 18-vuotta töitä isossa metallifirmassa ja vuosi NATO-operaatiossa mm. lapio ja koulujen kunnostustöitä takana. Ja voin sanoa, ettei niissä hommissa vasemmistoliiton sakkia ole näkynyt. Varsinkaan näissä metallihommissa. Niissä voi tulla hiki.

Oikeistolaista allekirjoittaneesta ei saa tekemälläkään. Tulipa muuten oltua toissa sunnuntaina Fellmanin puistossa, koska siellähän ne suvun miehetkin oli, tosin silloin se oli pelto.

Mark Bayer

Lapintie tietää että vihollinen ei välttämättä tule idästä vaan se voi myös koukata lännestä kuten moni armeijan käynyt tietää. Lapintie tietää varmasti senkin että vihollinen voi iskeä sisältä kuten kävi v. 1918.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Annika Lapintie voisi aloittaa Venäjän turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan tutustumisen lukemalla ajatuksella Venäjän edellisen asevoimien komentajan, kenraali Makarovin, esitelmän, jonka hän piti viime kesäkuussa Helsingissä. Siinä on hiema realismia suomalaiseen puolustuspoliittiseen keskusteluun.

Lapintie kumppaneineen voisi itse tulla pois jo sieltä 1918 hiekkakuopan reunalta. Eikä täältä Suomesta kenenkään enää, edes vasemmistolaisen, tarvitse lähteä metsiä myöten itärajan toiselle puolelle kanavia kaivamaan.

Lauri Korhonen

Lapintie. Onko teillä sisäpiirin tietoa vai kuinka voitte väittää "Itärajan takaa ei ole vyörymässä Suomeen punatähtisiä armeijoita".

Kun edes tietäisi millä aikaperspektiivillä puhutte asiasta. Vai eikö kyyseessä olekaan varmuus asiasta vaan jotakin muuta? Pötypuhetta kenties?

Ainakin varmuutenne asiassa tuntuisi olevan jotakin toiveajattelun ja valehtelun väliltä. Tai sitten lyökää ne todennettavissa olevat faktanne pöytään.

Kiitos.

Gunnar Lahti

Venäjän doktriinista:
"Ensimmäisessä vaiheessa ilmavoimat, sotilastiedustelu GRU:n erikois- joukot ja tiedustelupalvelujen (FSB ja SVR) taistelujoukot suorittavat
iskuja vihollisen tärkeimpien kohteiden valloittamiseksi tai tuhoamiseksi ja vihollisen sotilaallisen ja poliittisen johdon eliminoimiseksi. Tämän jälkeen liikehtimiskykyiset joukot murskaavat ja tuhoavat armeijan ja
rintamailmavoimien taistelukoneiden ja merivoimien avulla vihollisen asevoimat ja ottavat haltuunsa näiltä vallatut alueet. Tämän jälkeen
maavoimien alayksiköitä ja sisäministeriön joukkoja – mieluummin tais- telukokemusta omaavia joukkoja – tuodaan sotatoimialueelle. Niiden
tehtävänä on ottaa tärkeimmät kohteet haltuunsa ja suorittaa ”puhdistus- toimia” alueella. Sen jälkeen ne, yhdessä paikallisen väestön venäjämie-
lisistä muodostetun miliisin avulla, ottavat haltuunsa koko vallatun alu- een ja varmistavat kansallismielisten henkilöiden eliminoimisen ja joi-
denkin väestön osien karkottamisen joiltakin alueilta. On korostettava, ettei paikallisia viranomaisia tarvita erikoisoperaatiossa muuten kuin sii- nä tapauksessa, että ne ovat hyödyllisiä sotilaallisen alueellisen kontrol-
lin tukena."

Oletteko te Lapintie ja vasemmistoliittolaiset ryhtymässä venäjämieliseen miliisiin, joka tappaa kansallismielisiä suomalaisia?

Toimituksen poiminnat