annikalapintie

Johtajille palkkakatto

Maailmalta kuuluu kummia. Tuoreen uutisen mukaan Sveitsissä on tulossa kansanäänestykseen aloite, jonka mukaan yritysten johtajat voisivat saada korkeintaan 12-kertaista palkkaa pienipalkkaisimpiin työläisiin nähden.

Sveitsin aloitteen synnyttämään keskusteluun olisi syytä herätä myös Suomessa. Meilläkin suurten yritysten, ja myös valtionyhtiöiden, johtajat tienaavat jopa kymmeniä kertoja enemmän kuin johtamansa yrityksen tavallinen palkansaaja. Johtajia hellitään usein myös erilaisilla optiojärjestelyillä ja eläke-eduilla.

Jos Sveitsin palkkakatto toteutuu, niin siihen jää kuitenkin melkoinen porsaanreikä. Sillä tunnetusti erilaisia palkka- ja eläkekattoja on helppo kiertää.

Oikeudenmukainen tapa kerätä veroja sekä tasata tuloeroja on jo olemassa. Se on progressiivinen verotus, jonka perusteella hyvätuloisten verotus on ankarampaa kuin pienituloisten.

Vasemmiston aloitteesta säädetty yli 100 000 euron tuloja koskeva solidaarisuusvero on eräs hyvä työkalu. Laskemalla veron alarajaa 60 000 euroon kasvaisi sen tuloja tasaava vaikutus ja myös rahallinen tuotto merkittävästi.

Johtajien roolin ylikorostaminen yrityksen tuloksen tekijöinä ei vastaa todellisuutta. Menestyksen takana eivät ole harvat huippuyksilöt, vaan yhteistyö, turvalliset ja pysyvät työsuhteet ja kaikkien työpanoksen arvostaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

ulf fallenius

Suomessa pienet tuloerot muihin Eurooppan maihin nähden niin koko asiasta ei tarvii edes puhuakaan.Tutkimus osoitti näin.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Miksi odottaa kansalaisaloitetta, kun kansanedustajana voinette tehdä aloitteen aivan itse.

Matias Härkönen

Eli jos perustan viimeisillä rahoillani yrityksen, kannan riskin sen onnistumisesta, teen vuosikausia töitä 24h/vuorokaudessa orjapalkalla ja saan yritykseni lopulta menestymään en saakaan nauttia työni hedelmistä?

Käytännössä tuo tarkoittaisi sitä, että jos maksan jollekin työntekijälle 20 000 vuodessa, voin itse ottaa 240 000€ vuodessa palkkaa. Siihen sitten progressiivinen verotus ja solidaarisuusverot päälle, niin onpa kannustavaa!

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Miksi Vasemmistoliitto istuu Kokoomus-vetoisessa hallituksessa, jonka pääministeripuolue haluaa vain lisätä tuloeroja? Eikö kannattaisi hakeutua hallituskoalitioon vaikkapa Keskustan kanssa, jonka johtavat poliitikot ovat vahvasti toisenlaisella linjalla. Klikkaa: http://jaatteenmaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13458...

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Vasemmistoliitto on juuri siksi hallituksessa, ettei Kokoomus lisäisi tuloeroja. Nykyisen hallituskokoonpanon vaihtoehtona saattaisi olla Kokoomuksen, Keskustan ja Perussuomalaisten muodostama porvarihallitus, joka taatusti polkisi työväen ja vähävaraiset jalkoihinsa.

SDP:n, Keskustan ja Vasemmistoliiton muodostama kansanrintamahallitus olisi eittämättä kansan kokonaisedun kannalta paras vaihtoehto, mutta äänestäjät ratkaisevat, onko tälläisen hallituksen muodostaminen mahdollista. Työtätekeviltä etenkin kaivattaisiin rivien suortumista. Eduskunnassa on kaksi työväinpuoluetta, SDP ja Vasemmistoliitto. Muita puolueita äänestämällä työläinen sahaa omaa oksaansa.

Keskusta on ainoa porvaripuolue, jonka kanssa työväenpuolueet pystyvät terveeseen yhteistyöhön. Porvarihallituksessa Keskusta on koko perkele.

Nykyisen hallituksen toiminta on kansan kannalta siedettävää pelkästään siitä syystä, että Kokoomus on heikko ja vasemmisto kokoaan vahvempi.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Sami Varsell kirjoitti:
"SDP:n, Keskustan ja Vasemmistoliiton muodostama kansanrintamahallitus olisi eittämättä kansan kokonaisedun kannalta paras vaihtoehto, mutta äänestäjät ratkaisevat, onko tälläisen hallituksen muodostaminen mahdollista."

Äänestäjät todellakin ratkaisevat. Siispä äänestäjille olisi tarjottava jo ennen vaaleja tällainen hallituskoalitio. Se saisi ilman muuta enemmän ääniä kuin Kokoomus ja saisi siis ilman muuta pääministerin paikan ja mahdollisuuden muodostaa hallituksen.

On käsittämätöntä, ettei Suomessa tunneta ennen vaaleja muodostettavia hallituskoalitioita, jotka ovat kaikkien oikeiden parlamentaaristen demokratioiden perusrakenteita.

Vasemmistoliiton istuminen Kokoomus-vetoisessa hallituksessa on pähkähullua. Sitä ei ymmärrä kukaan missään sivistysvaltiossa.

Pekka Salo

Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki halusi hallitukseen. Siinä syy vasemmistoliiton oloon hallituksessa. Ei mitenkään monimutkaista eihän?

Johtajien palkkojen rajoittaminen on pelkkää populismia. Ei niillä menoilla ole mitään merkitystä millekään. Tai toisaalta voitaisiinhan valtion velkaantumista vähentää merkittävästi puolittamalla kansanedustajien palkkiot ja kansanedustajien määrä. Ei huono ajatus ollenkaan.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Aloittakaa omista palkoistanne ja eduistanne ja tiputtakaa aluksi niitä-ahkerilta yrittäjiltä tuloksen rosvoaminen on rikollista !

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ulf Fallenius kirjoitti:
"Suomessa pienet tuloerot muihin Eurooppan maihin nähden niin koko asiasta ei tarvii edes puhuakaan.Tutkimus osoitti näin."

Vaikka Suomen tuloerot ovat pienempiä kuin eräissä vielä pahemmissa rosvokapitalistimaissa, ne ovat kuitenkin aivan törkeän suuret. Kysy vaikka Sauli Niinistöltä tai Ben Zyskowiczilta, joka puhui asiasta viisaita tänään Ylen Ykkösaamussa. Kannattaa kuunnella Yle Areenasta.

Hyvä että Vasemmistoliittokin tulee esille tässä asiassa - joskin pahasti jälkijunassa.

ulf fallenius

Uotila tähän löytyy lääke ei yritetä enään eikä pyritä mihinkään niintulot laskee radikaalisesti. Jos joku ottaa yrittäjän riskin ja tekee 24 tuntia vuorokaudessa työtä sen eteen niin pitäähän siitä jotain saadakin.Suomi on siitä hyvä maa että koulutus ja yrittämisen vapaus löytyy lopput on kiinni itsestään.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ulf Fallenius (ilman valokuvaa) kirjoitti:
"Uotila tähän löytyy lääke ei yritetä enään eikä pyritä mihinkään niintulot laskee radikaalisesti. Jos joku ottaa yrittäjän riskin ja tekee 24 tuntia vuorokaudessa työtä sen eteen niin pitäähän siitä jotain saadakin.Suomi on siitä hyvä maa että koulutus ja yrittämisen vapaus löytyy lopput on kiinni itsestään."

Tässä ei tarkoiteta pienfirmojen riskiyrittäjiä vaan ennen kaikkea suuryritysten johtoporukoita ja bankstereita, jotka jakelevat hyvä veli -kuppikunnissaan toisilleen satumaisia etuja ja bonuksia. Huikealla peruspalkalla ei kuulemma tarvitse edes tehdä mitään. On sisääntulorahaa ja erorahaa jne jne. Kuulemma yhden suurfirman johtajan pelkkä palkankorotus on taas tänä vuonna suurempi kuin pääministerin palkkio. Ja samat lurjustelijat vaativat palkkaneuvotteluissa työntekijöiltä nollalinjaa.

Näitä ökyilijöitä tässä tarkoitetaan. Voit kysyä lähemmin vaikkapa Ben Zyskowiczilta, joka on jyrissyt tästä jopa eduskunnan puhemiehen paikalta.

Ja vasemmisto on useinkin vain vaiennut. Ilmeisesti ay-pomot pelkäävät ökybonustensa puolesta.

Toimituksen poiminnat