annikalapintie

Sveitsin rajat sulkeva kansanäänestys on pelottava viesti

Sveitsissä järjestettiin kansanäänestys EU:n kansalaisten maahanmuuton rajaamisesta. Niukka enemmistö äänestäjistä haluaa pystyttää aitoja rajalle. Äänestyksen tulos on vakava ja vaarallinen viesti Euroopan unionille.

Sveitsi ei ole unionin jäsen, mutta rajoittamalla EU:n kansalaisten liikkumista se uhkaa jättäytyä pois yhteisistä tavoitteista.

Eurooppa on talouslaman seurauksena jakautunut suurtyöttömyyden maihin ja toisaalta työvoimapulan maihin. Ilman lisääntyvää työvoiman liikkuvuutta vaikeutuu koko Euroopan talouden nousu, kun voimavarat ovat vajaakäytössä. Työttömyys ja siitä seuraava inhimillinen hätä sekä kustannukset jatkuvat.

Työvoiman vapaa liikkuvuus on Euroopan unionin keskeisiä pääperiaatteita. Sveitsi on EU:n kanssa saman talousalueen jäsen ja omaksunut suuren osan yhteisistä säännöksistä. Kun kerran talousalue on yhteinen, ja tavarat ja pääomat liikkuvat vapaasti, kuuluisi myös ihmisille vapaus valita missä työskennellä.

Yksittäinen maa ei voi poimia yhteisen talousalueen hyötyjä kuin rusinoita pullasta, kantamatta vastuuta yhteisestä tulevaisuudesta. Upporikkaassa Sveitsissä on käytännössä täystyöllisyys, kun taas suurimman laskun työttömyydestä kantavat köyhät Etelä- ja Itä-Euroopan maat.

Oikeistopopulistien Sveitsissä masinoima aloite sotii Euroopan taloutta, työllisyyttä ja ihmisoikeuksia vastaan. Onko äänestystuloksen takana vain itsekäs halu maksimoida oman varakkaan hyvinvoinnin jatkuminen ja huoli maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista? Ratkaisu ei voi olla lyhytnäköinen silmien sulkeminen ja peiton vetäminen pään yli. Äänestystulostulos voi osua myös Sveitsin omaan nilkkaan, sillä keinotekoisia rajoja pystyttämällä ei Eurooppa pärjää globaalissa kilpailussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (119 kommenttia)

Matias Härkönen

Mielenkiintoista, että demokraattinen äänestys on yhtäkkiä jopa ihmisoikeuksien vastainen... Vaikka Sveitsi ehkä teki "väärän" päätöksen, ovat he täysin vapaita sen tekemään. Nyt sitten nähdään, toteutuuko tuo Impivaaralaisuus Sveitsissä vai voiko tuosta seurata jopa jotain hyvääkin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Näyttää siltä, että"kansanäänestys on pelottava" asia suomalaisille poliitikoille. Mutta eipä tuo ihmetytä, kun emme saaneet edes eurosta äänestää, kuten Ruotsi. Poliitikot ovat suurimpia demokratian vastustajia, koska he ovat näköjään huomanneet, etteivät normaalit ihmiset ajattele siten, kuin poliitikot haluaisivat, vaan käyttävät omaakin järkeään. Ja usein se on täysin päinvastaista, kuin mitä päättäjät haluavat. Tämä pätee hyvin tähän mamutukseen, joka on täysin järjetöntä täällä Suomessa, koska omiakin työttömiä on pilvin pimein. Ja samaa voi sanoa tuki, takauspaketeista ja EVM:n, umpijärjetöntä touhuilua ilman enemmistökansalaisten tukea.

On niin paljon asioita, mitkä olisivat kaikki toisin, jos meillä olisi Sveitsin kaltainen suora demokratia, eikä tämä täysin naurettava edustuksellinen demokratia. Tämäkin asia nähtiin todeksi, kun demarit, vassarit ja krisut pettivät äänestäjänsä viime eduskuntavaalien jälkeen, ja todella törkeästi.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Miksei sveitsiläisten kansanäänestyksen tulos kelpaa?

Oletko kuullut, että Sveitsi on suvereeni kansallisvaltio? Sveitsiläiset päättävät omista asioistaan, ei Annika Lapintie tai epädemokraattisesti valittu Euroopan komissio.

Tämä on kansan tahto. Siihen on tyytyminen. Sinunkin.
Se, että tulos ei kelpaa vasemmistolle ei voi varjostaa kansan enemmistön tahtoa. Annika Lapintie, Etkai vastusta demokratiaa?

Käyttämäsi ihmisoikeuskortti on aivan käsittämätön. Kansanäänestys on paras esimerkki demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista ollaan syystä huolissaan. Sveitsi ei halua ottaa osaa globaaliin kilpailuun huonolaatuisesta ja kestämättömästä maahanmuutosta. Mikä tässä on niin vaikea ymmärtää?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Demokratia on pelottavaa. Onneksi olemme onnistuneet vähentämään sen käytön minimiin. Tietysti tuo sveitsiläisten harrastama etäpelottelu on sekin pelottavaa, mistä kannattaisi käkikellomiehiä ojentaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Äänestystulosta on tulkittu erilaisilla tavoilla. Tulos jakautui kielialueittain. Saksan- ja italiankielisillä alueilla aloite hyväksyttiin selvällä enemmistöllä, kun taas ranskankielisillä alueilla se hylättiin. ”So haben die einzelnen Kantone abgestimmt: im italienisch- und im deutschsprachigen Teil der Schweiz überwiegend mit Ja, im französischsprachigen Teil eher mit Nein.” (Die Welt 9.2.) Kartta kantonien äänestystuloksista on kadonnut tästä linkistä

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article12468...

mutta se löytyy Kuikan kommentista

http://img.welt.de/img/ausland/crop124685943/02787...

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Ranskankielisen alueen ohella saksankieliselläkin alueella talousmoottorit Zürich ja Basel (yhdessä noin 50% koko Sveitsin bkt:sta) sekä teollinen Zug äänestivät rajoituksia vastaan.

Näin olleen italiankielinen sekä maaseutuvaltaiset saksankieliset kantonit päättivät Sveitsin suunnan. Laillisesti kuitenkin. Aivan sama kuin Ruotsissa 2003 euro-äänestyksessä kosmopoliittiset Suur-Tukholma ja Skoone olisivat liittyneet euroon.

Kansa on puhunut. Pulinat pois.

Martti Laines

Vasemmistolaista pelottaa kun naapuri ei päästäkään taskuilleen. En näe muuta tapaa kiteyttää Lapintien huolestumista.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Demokratia pelottaa, tosin Lapintietä tuntuu pelottavan vähän kaikki, kohta hän varmasti järkyttyneenä huomaa, että Sveitsin armeija jakaa aseita reserviläisillekkin.

Toni Seppänen

Demokratian sekä itsemääräämisoikeuden väheksyntä ja demonisointi on pelottava viesti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kansainvälisten sopimusten noudattamatta jättäminen on myös huolestuttava viesti.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kansainvälisten sopimusten noudattamatta jättäminen on myös huolestuttava viesti."

Tässä on kyse Sveitsin kansanäänestyksestä eikä sopimuksista.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä tässä on kysymys kansainvälisten sopimusten noudattamisesta.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f534a5fe-919c-11e3-...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #18

Eikös ole aika asiatonta mainostaa maksullista palvelua toisen blogissa?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #19

Missäs minä sitä mainostan?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #23

Linkkisi johtaa FT:n maksulliselle sivulle...

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #18

Asian voi nähdä myös niin, että EU ei ole pitänyt esim. omia sopimuksiaan koskien taloutta ja näin ollen työvoimaa on siitä syystä vyörynyt Sveitsiin. Tästä syystä Sveitsillä olisi hyvä syy "purkaa" oma sopimuksensa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

"Kyllä tässä on kysymys kansainvälisten sopimusten noudattamisesta."

Toisessa blokissa kommentoin samaa asiaa näin:

"Suomen hallituksen olisi pitänyt huolestua kun EU rikkoi sopimuksiaan tukipaketeista. Onko yleensä EU:ssa jokin sopimus pitänyt?"

Kämäräinen vastasi:

"Kyllä niitä kritiikin kohteita toki muitakin piisaa, mutta tämän blogin aiheena on Sveitsin kansanäänestys.

Terveisin Kalevi Kämäräinen"

Eli onko kyse sopimuksista vai mistä mielestäsi on kuysymys?????

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #36

Tämän blogin aiheena on Sveitsin kansanäänestys, joka koskee kansainvälisiä sopimuksia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #39

"Tämän blogin aiheena on Sveitsin kansanäänestys, joka koskee kansainvälisiä sopimuksia."

Näinhän olen sanonutkin, siis sopimuksien mukarikkomisesta tuli poru. Suvereeni valtio voi tehdä itsenäisiä päätöksiä. EU:lla ei ole mitään kompetenssia arvostella sopimusrikkomuksia ennenkuin käsittelee omat sopimusrikkomuksensa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #44

Katsoinpa nyt sen aloitteenkin ja kyllä siinä jotenkin asiaa on myös kansainvälisoikeudellisesti mietitty.
http://www.admin.ch/ch/d/pore/vi/vis413t.html

Jos EU ei suostu artiklan 18 mukaisesti neuvottelemaan aihetta uusiksi, Sveitsille jää mahdollisuus irtisanoa sopimusrypäs artiklan 25 mukaisesti.
Ja siitähän voidaan keskustella, kenen eduksi moinen irtisanominen päätyy.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #18

Kansainväliset sopimukset voi sanoa irti. Sveitsi ei riko kansanäänestyksellä yhtäkään kansainvälistä sopimusta, vaan kansanäänestyksen tulos velvoittaa sen neuvottelemaan sopimukset uudestaan tai sanoutumaan niistä irti.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #18

Ei toimi linkki vaan kerjää rahaa.

Mutta jos kansanäänestyksen tulos tosiaan on jonkin sopimuksen kanssa ristiriidassa, niin sitten se sopimus on irtisanottava. Ei kai se sen kummempaa ole.

Janne Wester

Jees, jos säädetään uusia lakeja niin joku Vanha on vastoin lakia. Simppeliä, huh??

Toni Seppänen

Sveitsi on tehnyt päätöksen neuvotella sopimuksen uudestaan Eu:n kanssa joka ei edes noudata omia lakejaan ja säädöksiään.

Viva tykkää aina kertoa kuinka maailma muuttuu, no niinhän se tekee.

Antti Jokinen

Sveitsin rajat sulkeva kansanäänestys? Ei kai nyt sentään.

Juhani Kahela

Ihmisen vapaa liikkuvuus. On eri asia liikkua tai elää toisten siivellä. Ei Suomenkaan saa vapaasti tulla tekemään töitä. Työn teko edellyttää (ay-)mafian ehtojen hyväksymisen. Samallailla tavala kuin yrittäminen Mafian valvomassa Sisiliasa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Mitkä rajat siellä tarkkaan ottaen suljetaan? Mitä tarkkaan ottaen tarkoitat suljetuilla rajoilla?

Entä mitä tarkoitat ihmisoikeuksilla? Missä tarkkaan ottaen on määritelty sellainen ihmisoikeus kuin oikeus muuttaa Sveitsiin asumaan?

Ja mitä populismiin tulee, niin populismi on vain haukkumasana demokratialle. Ei sillä että olisi ensimmäinen kerta, kun vasemmistopuolueen edustaja demokratiaa kauhistelee.

"Onko äänestystuloksen takana vain itsekäs halu maksimoida oman varakkaan hyvinvoinnin jatkuminen ja huoli maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista?"

Niin kai. Miksi Suomessa ei tehdä tällaista äänestystä? Eikö ole valtion tärkein tehtävä ja suorastaan olemassaolon syy pyrkiä ajamaan kansalaistensa etua?

Käyttäjän JanneEemeliPyrre kuva
Janne Pyörre

Kyseisen ihmisen olemassaolo on pelottava viesti.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Hatuttaahan se kun pelastetaan Sveitsin pankit ja sitten kiittävät näin. Mikäli Kreikan etc. Velat olisi leikattu pankeilta olisi Ranskan pankit nurin ja sitä myöten Sveitsin. Sveitsin pankkisektori on noin 8xbkt.
Tämä olisi ollut oikea tapa anyway.
Suomi maksaa Viron sosiaaliturvan, pitäisikö Sveitsin maksaa Italian?
Tämä tie tulee päättymään huonosti. Etenkin demareille.

Antti Jokinen

Näitä merkkejä näyttää nyt tulevan ympäri Eurooppaa, että ihmiset ovat saaneet tarpeekseen EU:sta. Tai ainakin niistä negatiivisista asioista mitä tuo mukanaan esim. vapaa liikkuvuus. Voihan olla niinkin, että joskus saamme lukea historiankirjoista, että EU:n hajoamisen alkamiseksi mainitaan juuri tämä samainen Sveitsin kansanäänestys.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mielenkiintoista EU-vastaisuuden kehittymisessä on, että EU:ssa ei ole tapahtunut tai tehty mitään sellaista, mistä ei olisi ollut sovittu ja mikä ei olisi ollut itsestään selvää jo alkuperäisessä nk. Maastrichtin sopimuksessa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #30
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #27

Kyseinen sopimus erityisesti määrittelee että kukin jäsenvaltio vastaa omasta taloudestaa jopa kieltää jyrkästi sen mitä viiteen vuoteen, sitten vuoden 2008 on tehty.

Kyllä EU on rikkonut oman peruskirjansa perusteellisesti. EU:n nousutavoite oli ottaa velkaa, eli luoda rahaa tyhjästä, jolla näyttää että EU on menetystarina.

Harmillista kyllä, EU:n kupla posahti ja EU menee kiihtyvää tahtia kohti pohjaa. Kun ei ole talouskavua ja maanosan kilpailukyky on menetetty kiitos EU-politiikan, niin hiipuvilla entisillä varakkalla mailla ei ole enää kykyä palkata kaikkia.

Näillä mailla ei myöskään ole varaa maksaa siitä että kaikki saavat tulla maahan ja maksattaa ympärilleen hyvinvointivaltion vaikka ei töitä olekaan. Tämä yhtälö on yksinkertaisesti mahdoton:

1. Euroopan komissio on viemässä Suomea EU-oikeuteen syrjinnästä.

2. Ulkomaalaiselle maksettavan työttömyystuen ehtoja sovelletaan Suomessa niin, että edellytetään vähintään neljän viikon työhistoriaa Suomessa ennen kuin muualla työskennellyt kaudet otetaan huomioon työssäoloehdon täyttämisessä.

3. Komission mielestä työssäoloehdon täyttymiseen riittäisi työhistoria missä tahansa EUmaassa.

4. Silloin esimerkiksi Saksassa työskennellyt voisi ilmoittaa muuttaneensa Suomeen ja hakea Suomen työttömyysturvan tasoista tukea, vaikka Suomessa työskentelyä ei juurikaan olisi.

5. Tuen perusteeksi lasketaan tällöin kaikki EU-alueella kertynyt työhistoria.

Laskutaitoiset Brittipankkiirit ja Sveitsiläiset hajuavat jo nyt että yhtälö on mahdoton. Saksa roikkuu kyydissä niin kauan kun se katsoo saavansa hyötyä mukana olemisesta. Ranska ja EU-maiden sosialistit ja kommunistit roikkuvat Euvostoliitossa kunnes se menee esikuvansa tapaan nurin. Eikä siihen tarvita 70 vuotta kun tämä Euroopan Sosialistien maailman suurin sosiaalitukiautomaatti kaatuu rymisten.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #42

"Kyseinen sopimus erityisesti määrittelee että kukin jäsenvaltio vastaa omasta taloudestaa jopa kieltää jyrkästi sen mitä viiteen vuoteen, sitten vuoden 2008 on tehty. "

Voisitko laittaa tähän viitteen sopimuskohtaan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei se ole tyhmä, joka pyytää...

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Voisi kansanedustajalta odottaa hieman asiallisempaa ja totuudenmukaisempaa kirjoitusta.

1. Sveitsi ei ole sulkemassa rajojaan, vaan rajoittamassa maahanmuuttoa. Sveitsiin suuntautunut maahanmuutto on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.
2. Sveitsi ei ole alisteinen EU:n komission tahtotilalle. Se voi halutessaan järjestää itsenäisesti kansanäänestyksiä, joita se kunnioittaa demokraattisesti. Haluaako kansanedustaja Lapintie antaa EU:n komissiolle veto-oikeuden mahdollisten Suomen kansanäänestysten osalta? Toivottavasti ei sentään?
3. Sveitsi ei ole EU:n jäsen, joten se ei ole sitoutunut EU:n lainsäädäntöön. Halutessaan Svitsi voi asettaa sellaisia lakeja kuin itse parhaaksi näkyy.
4. Jos Eurooppa (EU) on itse onnistunut sotkemaan asiansa niin että "massatyöttömyyttä" esiintyy joissakin EU:n maissa, niin miksi EU:n ulkpuolisen Sveitsin tulisi olla pelastamassa EU:ta, kuten edustaja Lapintie vaatii.
5. Jos ns. maahanmuutto on väitetysti "rikkaus", niin millä logiikalla edustaja Lapintie tekisi tästä rikkaudesta pakollisen vientituotteen upporikkaaseen Sveitsiin?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Erinomainen kiteytys, kiitos.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Juhani Kleemola >> 2. Sveitsi ei ole alisteinen EU:n komission tahtotilalle. Se voi halutessaan järjestää itsenäisesti kansanäänestyksiä, joita se kunnioittaa demokraattisesti. Haluaako kansanedustaja Lapintie antaa EU:n komissiolle veto-oikeuden mahdollisten Suomen kansanäänestysten osalta? Toivottavasti ei sentään?

Itse asiassa, pelkäänpä, että haluaa. Itse asiassa tämä on jo tapahtunut, koettakaapa saada aikaan kansanäänestys, jossa päätetään, että rikkidirektiivi ei ole voimassa Suomessa ennen kuin se on sama koko EUn alueella.

Heli Hämäläinen

Mitähän tästä sanovat Sveitsin europarlamentaarikot? Varmaankin ehdottavat kostoksi irrottautumista eurosta :D

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Sveitsi ei ole euroopan unionin jäsen, joten sveitsillä ei ole europarlamentikkoja. Hienoa Sveitsissä demokratia toimii, Suomen tulisi pyrkiä samaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Heli taisi heittää vain rajummanpuoleista sarkasmia. :)

Leino Jari

Lapintien kirjoitus on jälleen yksi osoitus siitä, että vasemmistoliitto on demokratian vastainen liike.

Vasemmistoliittolaiset hyväksyvät sen, että anarkistit rikkovat paikkoja jääkiekkomailoilla hakkaamalla, mutta eivät sitä, että lainkuuliaiset ihmiset päättävät äänestämällä, millaisen tulevaisuuden omalle maalleen ja lapsilleen haluavat.

Jouni Hölttä

Todennäköisesti tämä Lapintie nuorena ihaili ja lauloi ylistystä sosialismille, täysin suljetulle, epädemokraattiselle systeemille. Nyt rääkyy täällä, jos maahan ei tulla ilman papereita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Täysin käsittämätön blogikirjoitus: Vasemmistoliittolainen vastustaa kansanvaltaa!

Sveitsi EI ole EU:n jäsen. Niinpä ei ole mitään "yhteisiä tavoitteita".

Sveitsi on itsenäinen kansallisvaltio. Jokainen itsenäinen valtio on kansalaistensa oma koti. Jokaisella on oikeus itse päättä, kenet kotiinsa päästää. Myös sveitsiläisillä.

Se, että suomalaiset ovat luopuneet itsenäisyydestään ei tarkoita, että sveitsiläiset olisivat, tai että heidä pitäisi.

Miksi Vasemmistoliitto vastustaa kansanvaltaa? Ja kun, niin kenen valtaa Vasemmistoliitto puolustaa?

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Paljon pelottavampaa on kun kommunisti alkaa paasata ihmisoikeuksista.
Olisi ilmeisesti EU:n pitänyt etukäteen antaa äänestysdirektiivi, jotta
Urs ja Fränzi olisivat osanneet äänestää oikein...

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Pelottava viesti poliitikoille. Kansalla tosiaan on valtaa joissakin maissa...

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Annika voisitko "vaivautua" vastaamaan kommentteihin. Olisi mukava kuulla lisää perusteluja tälle "pelottavalle" Sveitsin demokratiaa noudattavalle päätökselle.

Tärkeä asia on huomioida että Sveitsi EI KIELLÄ vaan RAJOITTAA euroopanunionista tulevaa muuttoliikehdintää. Aika kohtuullista vai mitä Annika?

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Väärinymmärrykset ovat melko yleisiä Suomen politiikassa.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Aika harva kansanedustaja vastailee täällä blogeissa esitettyihin kysymyksiin. Voi vain ihmetellä syytä moiseen. En tiedä kumpi on pahempi tai parempi; Jos on niin tyhmä, ettei osaa käyttää blogialustaa tai on niin ylimielinen, ettei viitsi sitä tehdä.

Käyttäjän JartoNieminen kuva
Jarto Nieminen

Ihan mielenkiinnosta: Millä logiikalla kukaan itsenäinen neutraali valtio haluaisi EU:ta ja sen mukanaan tuomaa taloudellisen katastrofin syöpää tappamaan toimivaa taloutta, menestyvää aseteollisuutta ja paikallista aseenkäsittely kulttuuria ja maanpuolustusta tai innovaatioon perustuvaa teollista menestystä?

No ei kukaan. EU on ajanut itsensä konkurssiin, miksi kukaan itsenäinen valtio haluaisi sen jäseniä taloudellisiksi syöpäläisiksi, saati sen jäseneksi? Ellei satu olemaan pikavipin tarpeessa? Sen lisäksi että EU tuo mukanaan kaikenmaailman taloudellisia syöpäläisiä kuten Bulgarian ja Albanian ja se roikottaa mukanaan pakolla vastaavia tyhjäntoimittajia kuten Kreikka ja Portugal riippakivinään. Se tuo mukanaan kaavailuja DDR-mäisten seinähullujen ja naurettavien yksityishenkilön toiminnan valvontaan pyrkiviä järjestelmiä kuten GPS-pohjainen autojen kyttääminen, ajokortin uusintavelvollisuus 5 vuoden välein, passin eliniäksi max. 5v, samalla kun viedään lain kuuliaisten kansalaisten aseen hallussapitoluvat saati kantoluvat(Virossa tämä kanto itsepuolustuskäyttöön on onneksi vielä laillista) jne. seinä hullua kaappistallari roskaa.

En usko että tämä on erityisesti pirtaan demokratian mallimaassa. EUrostoliiton pitäisi päästä kahmimaan myös Sveitsin kantonien veroista osa itselleen. Kun mikään ei riitä...

Hyvä veto Sveitsiltä. Muu maailma voisi näyttää lisää mallia, esim. myös Islanti ja Norja voisivat sulkea rajansa EU:n suuntaan. Täältä tuodaan vain pässipolitiikkaa ja haikailua neuvostoliittoon eli Eurostoliittoa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No huh mikä kirjotus. Pelon kans pellaamista...

Joonas Vilenius

Onpa kertakaikkiaan mukava nähdä se että jossain maassa vielä kansanäänestyksiä käytetään. Tulokseen en ota kantaa, mutta Suomella olisi vähän opittavaa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Lapintien kirjoituksesta voi vetää vain sellaiset johtopäätökset, että sveitsiläiset äänestivät (edelleen demokraattisessa järjestyksessä) väärin, ja ettei maahanmuuttoa saa rajoittaa millään tapaa. Lisäksi myös kansallisten intressien "itsekäs" valvominen on erityisen paheksuttavaa.

Mikään kansainvälinen ihmisoikeussitoumus tai vastaava pamfletti ei velvoita osallistumaan esimerkiksi Pohjoismaiden harrastamaan itsetuhoiseen oman sosiaalisen hyvinvoinnin romuttamiseen, jollaiseen hallitsematon humanitaarinen maahanmuutto johtaa.

En usko, että kouluttautuneen ja Sveitsillekin hyödyllisen väestön maahanmuutto on jatkossa sen hankalampaa kuin ennen tätä pelottavaa ja hirvittävää äänestystä.

Jos te Vasemmistoliitossa jättäisitte monikulttuurisuus- ja vapaa liikkuvuus -vouhotuksen hieman vähemmälle ja palaisitte juurillenne, SKDL:n linjausten pariin, ja alkaisitte todella huolehtia suomalaisista duunareista, havaitsisitte varsin pian, että se, mitä Sveitsissä päätettiin, on mitä ihmisläheisintä ja kotimaan työväestön asiaa ajavaa politiikkaa. Erittäin vasemmistolaisen ihanteen mukaista, siis!

Käyttäjän JartoNieminen kuva
Jarto Nieminen

Siihen on syy, miksi EU tunnetaan sen ulkopuolella etenkin saksaa puhuvilla alueilla nimellä "Das Viertes Reich". DDR;n ja Natsien hengessä totalitarismia, tällä kertaa kapitalismin keinoin.

Miika Korpi

Hauska seurata tätä persujen hyökkäystä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Mihin persut nyt ovat hyökänneet? Sveitsiinkö?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #53
Miika Korpi Vastaus kommenttiin #65

Älä ota sitä liian kirjaimellisesti. Neljä viidestä negatiiviseen sävyyn kirjoittaneesta (jotka katsastin) ja joilla oli puoluekanta esillä olivat persuja. Ei minulla sitä vastaan mitään ole.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #77

Selvä homma. Hämmästyin vain kun edellä puhuit hyökkäyksestä, mutta tarkoititkin siis "negatiiviseen sävyyn kirjoittamista".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #82

"Hämmästyin vain kun edellä puhuit hyökkäyksestä, mutta tarkoititkin siis "negatiiviseen sävyyn kirjoittamista"."

Kumpi siis on negatiivinen asenne, Sveitsin kansanäänestyksen hyväksyminen vai sen kieltäminen?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #88

Se jääköön itse kunkin tahollaan pohdittavaksi. Minun näkemykseni varmaan on selvä, niin myös Lapintien.

Mutta kumpaakaan en pidä "hyökkäyksenä".

Ei Käytössä Vastaus kommenttiin #77

Ajatella että vain persut ovat sitä mieltä, että suvereenilla valtiolla on oikeus valvoa rajojaan, sätää ja toimeenpanna lait rajojensa sisällä kysymättä lupaa suomalaiselta bolshevikiltä. O tempora on mores....

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #95

Ei sentään. Olen minäkin sitä mieltä, ja aika moni muu jollei jokainen muutoslainen, ja ehkä muidenkin puolueiden demokratian kannattajat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ai kun Annika joskus vastaisi. Vaan ei koskaan vastaa. Heittää luun meille blogistanin koirille kaluttavaksi.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Eihän nyt vasemmiston edustaja rahvaan kanssa alennu keskustelemaan. Hän sanelee mikä on pelottavaa meille surkimuksille.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

EU viehättää vasemmistolaisia sen vuoksi,että se muistuttaa niin kovasti Neuvostoliittoa?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lapintie; Pidättekö itse ulko-ovenne lukitsematta? Impivaaran aikaako elätte? Varokaa. Ette ole vielä menettäneet viehätysvoimaanne.

Otto Gustafsson

"Kun kerran talousalue on yhteinen, ja tavarat ja pääomat liikkuvat vapaasti, kuuluisi myös ihmisille vapaus valita missä työskennellä."

Niinpä niin. Tässä viime päiviltä otsikoita, jotka kertovat, ettei Suomi ole edelleenkään päässyt Neuvostoliiton ilmapiiristä irti:

"Alko haastoi Tallinnan Super Alkon oikeuteen - Helsingin Sanomat"
"Poliisi selvittää Wikipedian rahankeräystä Suomessa | Yle Uutiset"
"Tulli - Tilastotietoa ajoneuvojen autoveropäätöksistä"
"SDP:n Kärnä: Venäläisten maakauppoja ei pidä kieltää"
"Stubb: Maahanmuuton rajoittaminen vahingollista Sveitsille | Yle"

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Olet väärässä. Ihmisoikeudet eivät ole mitä tahansa, mitä te poliitikot halutte niiden olevan. Ihmisoikeudet löytyvät kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista. Jos jotain ei niissä sopimuksissa ole, se ei ole ihmisoikeus. Oikeus muuttaa Sveitsiin ei ole yhdenkään ihmisoikeussopimuksen mukaan ihmisoikeus, ei ole sitä koskaan ollut, eikä todennäköisesti tule sitä koskaan olemaankaan.

Markus Siivola

Demokratia on pelottava asia(kun se ei palvele omaa agendaa). Näin sanoo Vasemmistoliiton edustaja AD 2014. He tekevät sen ihan itse.

Bai Hu

Sveitsin kansanäänestys kertoo siitä, ettei Sveitsi EU:n ulkopuolisena maana halua maahansa niitä, jotka ovat tulossa jakamaan heidän itsensä itseään varten rakentaman hyvinvoinnin tuloksia. Se on turhauttavaa sveitsiläisille, kun ovat osanneet hoitaa asiansa niin hyvin, että ovat voineet kehittää itselleen vauraan yhteiskunnan. Ja sitten sinne on tulossa omia etujaan tavoitellen kaikenlaista väkeä loisen tapaan imemään itselleen sen vaurauden tuloksia.
Suomalaiset poliitikot tekopyhästi taivastelevat Sveitsin kansanäänestystä. Ja tuomitsevat sen vedoten EU:n perusperiaatteisiin tavaran ja ihmisten vapaaseen liikkumiseen eri maiden välillä. Ja kuitenkin nämä samat poliitikot pyrkivät tekemään kaikkensa, ettei esimerkiksi tavaran vapaan liikkumisen periaate toteudu Suomen rajoilla. Vaan poliitikkojen toimin suomen kansalaisia pyritään asettamaan eriarvoiseen asemaan muiden EU-kansalaisten rinnalla.
Eli suomalaiset poliitikot ovat niitä joiden kannattaisi pitää suunsa supussa näiden asioiden suhteen niin kauan, kunnes ovat hoitaneet oman maan asiat niin, ettei EUN:n säädöksiä ja periaatteita rikota.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Sveitsiläiset ampuivat omaan jalkaan" Totesi Tuomioja. Tämän kansanäänestyksen tulos avaa koko sopimuspaketin EU:n ja Sveitsin välillä, neuvotteluista tulee pitkät ja vaikeat ja kun neuvottelutulokset on sveitsläisten edessä ja totuus alkaa valjeta, on aika uudelle kansanäänestykselle, näin ennustan.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Erehtymätön Pro-EU-väki aloittaa uhkailun ja pelottelun välittömästi jos kansa jossain päin on väärää mieltä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mikä ettei, voisivat äänestää vaikka 50 vuoden kuluttua uudelleen.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Jaa että äänestää AD 2064 avaavatko rajansa edesmenneelle EU:lle ...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Selvä, odotetaan innolla ja katsotaan miten käy.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

"...sulkee rajat...". Tahallista väärin ymmärtämistä Lapintieltä.

Sveitsin poliittinen päätöksentekojärjestelmä on täydellinen vastakohta EU:n päätöksentekojärjestelmälle.

Sveitsin on täysin mahdotonta liittyä sen vuoksi EU:n jäseneksi.

Mitäpä EU sille voi jos ihmisten arvoissa muutkin arvot kuin pelkkä raha saa sijaa.

Kun EU sitten aikanaan hajoaa niin toivotaan,että se tapahtuu rauhanomaisesti.

On se vaan ihmeellistä, että Euroopassa on yksi valtio missä kansa saa antaa ohjeet päättäjille ja päättäjien on päätöstä noudatettava.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lopukaneettiisi: niin on. Maa ei ole sotinut vuosikymmeniin, kun muut ovat ympärillä sählänneet kaikenmaailman liittojen ja yhteisten projektien kannsa, joista ei ole tullut mitään hyvää.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Varsinaista sotimista siellä ei ole tehty sen jälkeen kun Napoleon saatiin sieltä lähtemään. Olisiko maanpuolustusjärjestelyssä jotain, joka estää turhia sotia?

Toisessa maailmansodassa Hitler ja liittolaisensa Mussolini miehittivät kaikki, siis KAIKKI, muut rajanaapurinsa. Jättivät kuitenkin Sveitsin koskematta. Taktiikkaa, varautumista tappioon, viimeiseksi pelastusveneeksi? Tuskinpa, kyllä Moskovaan ainakin lähdettiin valloitusmielialalla, voittamattomina. Muttei Sveitsiin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tämä Lapintien kirjoitus on osittain lainattu (olikohan) Saksan ulkoministeriltä. Ulkoministeri totesi, ettei Sveitsi voi vain poimia rusinoita pullasta.

Ilmesti kaikille oli jaettu sama kopio, jossa ohjeistus mitä saa ja pitää kertoa EU:n linjasta, Sveitsin tilanteesta.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Kun ministeri Stubbin mielestä Sveitsin päätös on huono niin se ei tule yllätyksenä sillä kaikkihan tietävät mitä tahoja Stubb, Katainen, Lepomäki, Tujunen ym. eurofiilit edustavat.

Sen sijaan kun Lapintie ja Tuomioja hyppäävät samaan junaan niin on syytä todella pohtia kenen etuja vasemmisto ja sosiaalidemokraatit ajavat?

kari wuoristo

demokratia toteutui sveitsissä mutta mites suomessa? ei onnistu koska se on pienen piirin "oikean" mielipiteen vastaista

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Jonnekin toisaallekin muistelin Churchilin joskus sanoneen: Jo viiden minuutin keskustelu tavallisen äänestäjän kanssa saa ymmärtämään, että demokratia on aivan liian arvokas asia jätettäväksi tavallisen kansan käsiin.

Sveitsin äänestystuloksen aiheuttama keskustelu kuvastaa myös Churchillin lausumaa, mutta ei todellakaan mairittelevasti tilanteessa, jossa Suomessa jo vuosia ollaan kärsitty alenevista äänestysprosenteista. On melkoisen outoa ja hyvin ylimielistä mennä arvostelemaan enemmistöpäätöstä ja väittää sen olevan "väärä".

Demokratiaan kuuluu myös "väärien" päätösten tekeminen ja niiden korjaaminen demokraattisesti - ei vain ylimielisesti väittämällä hallintoalamaisten äänestäneen väärin. Ammattipoliitikkojen enemmistöpäätöstä, vaikkakin minimaallista sellaista, kohtaan osoittama ylimielisyys saa kyllä miettimään suuresti äänestämisen mielekkyyttä tulevissa vaaleissa tai sitten se voi olla parasta mitä koskaan on tapahtunut, ihmisten huomatessa vuosia vallassa olleiden päättäjien menettäneen kaiken kosketuksen kansaan.

Kaikesta huolimatta kansa valitsee edustajansa ja edustaijien olisi tämä syytä muistaa demokratiaa arvostellessaankin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eihän se kansa tiedä. Tai tietää se. Mutta jos saisi tietonsa lisäksi vielä päättää, niin meillä palaisi noitia roviolla edelleenkin.

Kansaa on säästettävä siltä itseltään. Annikalapintiet tietätävät paremmin. Paitsi matematiikassa: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833919946...

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"On se vaan ihmeellistä, että Euroopassa on yksi valtio missä kansa saa antaa ohjeet päättäjille ja päättäjien on päätöstä noudatettava."

Kiitos, Jarmo Ryyti kiteytyksestä.

On se vaan Ihme. Vielä suurempi ihme olisi jos Suomessa tapahtuisi jotain vastaavaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Onko äänestystuloksen takana vain itsekäs halu maksimoida oman varakkaan hyvinvoinnin jatkuminen ja huoli maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista?"

- On. Mutta mitä sitten?

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen
Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Ei meitä Suomalaisia mikään estä äänestämästä itsellemme suoraa demokratiaa, pitää olla vaan tahtoa ja halua hoitaa asia kuntoon.
Meillä olis kaikki mahdollisuudet olla yhtä hyviä Sveitsiläisten kanssa jos vain kansa haluaisi, tosin valtiovalta "jarruttaa" hyvinvointia mm. palkkojen ylityön verottamisella ettei vain pääse menestymään työllä.
Tää on vähän kuin kommunismissa rimpuilis ja koko ajan ollaan antamassa uutta ukaasia millon mistäkin, holhoamassa juomien ostoissa, mutta ei juomisessa.
Tiedän puolueen joka ajaa suoraa demokratiaa, se on Suomessa.

Käyttäjän petrikaivanto1 kuva
Petri Kaivanto

Miksi hallituspuolueen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja valehtelee kansanäänestyksen sisällöstä? Ja mikä ihmeen eurooppalainen ihmisoikeus on Sveitsiin muuttaminen? Eihän sellaista ihmisoikeutta ole missään maassa.

http://petrikaivanto1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160...

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Työvoiman vapaa liikkuvuus on liberaalin kapitalismin salajuoni jonka vasemmistokin on niellyt. Työvoiman liikkuvuuden tarkoitus on pitää "paskaduunien" palkat alhaisina. Käytännössä työvoiman vapaa liikkuvuus tarkoittaa sitä ettei aluepolitiikkaa harjoiteta eikä heikommassa asemassa olevista alueista ja ihmisistä tarvitse huolehtia. Työttömät siirtyvät sinne josta saa edes jotain työtä. Lisäksi "työvoiman vapaa liikkuvuus" on usein hyvin epäekologista koska työtä ei siirretä sinne missä on työntekijät vaan työväestön tarvitsema infra täytyy rakentaa sinne missä työ on, ja työttömyys alueen infra jää vajaa käytölle. Työvoiman vapaa liikkuvuus johtaa eräänlaiseen monokulttuuriin jossa ei ole enää yhteisöä, yhteisöllisyyttä eikä sen tuomaa kontrollia. Lopullisena seuraukena saadaan kärjistynyt sosioekonominen luokkayhteiskunta.

Sveitsiläisien reaktio Eurooppalaiseen kehitykseen on enemmän kuin ymmärrettävää. Kuka nyt haluaisi ongelmia joita olemme EU:ssa itsellemme rakentamassa. Ideologia käy järjen ja realismin yli, mutta ei kaikilla kuitenkaan.

Janne Wester

On pelottavaa....

Harmittaa että Saddam kuoli, EU-byrokraatit, ei-vaaleilla valitut Barosso, Ashton ja muut suojatyöpaikassaan istuvat voisivat ottaa mallia sieltä.

Käyttäjän VilleKarinen kuva
Ville Karinen

Pelottava skenaario on EU, jossa pääomat ja markkinat ovat vapaat mutta työvoiman liikkuvuutta rajoitetaan. Käytännössä se tarkoittaisi, että ihmiset jäävät ylikansallisten pääomien panttivangeiksi omiin valtioihinsa. Järjestelmä mahdollistaisi melko rajoittamattoman työvoiman riiston.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

"Yksittäinen maa ei voi poimia yhteisen talousalueen hyötyjä kuin rusinoita pullasta, kantamatta vastuuta yhteisestä tulevaisuudesta"

Eli Vasemmistoliiton mielestä rahan kantamista Kreikkaan pitää jatkaa?

Heikki Heinonen

Hitler hankki Saksaan vierastyövoimaa. Miksi tällaista touhua pidetään jonkinlaisena esikuvana.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

No siksi, että meillä on niiin paljon mamuttaja-suvakkeja, jotka tykkäävät käyttää natsikorttia :-)

Junes Lokka

Kyseessä ei ole "rajat sulkeva aloite" eikä se ole "oikeistopopulistien masinoima"

Uusi laki on seuraava:

1. Sveitsi päättää itsenäisesti ulkomaalaisten maahanmuutosta

2. Ulkomalaisille myönnettävien oleskelulupien määrää rajoitetaan vuosittaisilla enimmäismäärillä ja kiintiöillä. Enimmäismääriin lasketaan kaikki myönnetyt luvat, turvapaikanhakijat mukaanlukien. Oikeutta pysyviin oleskelulupiin, perheenyhdistämiseen ja sosiaaliturvaan voidaan rajoittaa.

3. Enimmäismäärät ja -kiintiöt ansiotoimintaa harjoittaville ulkomaalaisille pitää määritellä ottaen huomioon Sveitsin talouden maailmanlaajuiset edut ja kunnioittaen sveitsiläisten etuoikeuden periaatetta; näiden pitää sisältää myös rajan takaa töissä käyvät. Oleskeluluvan myöntämiseen vaadittavat perusteet ovat erityisesti työnantajan hakemus, sopeutumiskyky ja elämiseen riittävä ja itsenäinen toimeentulo

4. Tämän pykälän kanssa ristiriidassa olevia kansainvälisiä sopimuksia ei voi panna toimeen

5. Laeilla säädetään yksityiskohdista

http://kaivanto.blogspot.fi/2014/02/mista-sveitsil...

Keijo Räävi

Suomessa vastaava kansanäänestys menisi murskaluvuin läpi ja tuosta johtuen politiikkoja hieman pelottaa.

Anneli Lapintie voisi miettiä miksi on näin eikä tuomitsisi suoralta kädeltä Sveitsin äänestystulosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomessa vastaava kansanäänestys menisi murskaluvuin läpi ja tuosta johtuen politiikkoja hieman pelottaa."

Varmasti se pelottaa politikkoja ja niin on aihettakin.
Minuakin sellainen mahdollinen äänestystulos pelottaa.

Olen ninimittäin sitä mieltä että jos tänne EU:sta ylipäätänsä olisi porukkaa tulossa, niin ei se sellaista porukkaa ole joka kyttää sosialiturvaa, vaan se olisi sellaista joka toisi mukanaan innovaatioita ja joka auttaisi Suomen ontuvaa vientiteollisuutta pääsemään kilpailuasemiin.

Näin on ollut myös Sveitsin kohdalla. Sveitsin onni on ollut saada ulkomailta parempaa työvoimaa mitä Sveitsi itse olisi pystynyt tuottamaan. Se on auttanut Sveitsin hyvinvointiin ja vaurauteen.

Nyt Sveitsi on astumassa taantumuksen tielle.
Sääli sveitsiläisiä, mutta muuta Eurooppaa tämä voi tavallaan auttaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari
Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Tässäkin kannattaa huomata, että eliitti (Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja turkulainen kansanedustaja. Koulutukseltani olen varatuomari) vain huutelee ylhäältä, mutta ei missään nimessä alennu osallistumaan itse keskusteluun. Hänen sanansa painaa, muiden kirjoittamien mielipiteiden painoarvo on nolla. Ei siis tarvitse vastata kommentteihin. Se siitä demokratiasta.

Sveitsiläisille pisteet.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Joku kirjoitti että tänne ei ole tulossa sellaista porukkaa joka kyttää suomalaista sosiaaliturvaa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128865201306...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hmm. Jos Suomessa työskentelevä ulkomaalainen saa lapsilisää, niin kaipa hän myös maksaa veronsa ja työn sivukulut Suomeen, niin ja antaa työpanoksensa jollekin Suomalaiselle yritykselle.

Jos jonkin ulkomaalaisen työpanos kelpaa suomalaiselle yritykselle, niin kyllä silloin kyseinen henkilö on aina myös Suomelle hyödyksi.

Meillä on ylipäätänsä liian vähän niitä jotka tekevät ja aivan liian paljon niitä jotka eivät tee mitään hyödyllistä.

Allekirjoittanut kuuluu viimeksimainittuun luppoporukkaan.
Ei edes pilkille tule lähdettyä, vaikka olisi hyvät kelit.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Tässä jälleen ei haluta nähdä kerrannaisvaikutuksia. Vaikka palkan suorat veroluontoiset kulut jäisivätkin Suomeen (joka ei sekään pidä aina paikkansa), kerrannaisvaikutukset eli missä palkka raha käytetään ja keitä se työllistää, menevät Eestiin tai Puolaan. Jippii!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Noin neljännes kahdeksan miljoonan väestöstä [Sveitsi] on ulkomaalaisia." (YLE, uutinen)

PM Katainen (siis suomalaisen "oikeiston edustaja") on esittänyt suurin piirtein yhtä laajamittaista työvoiman tuontia Suomeen: 1,8 miljoonaa maahanmuuttaja vuoteen 2020 mennessä. Muuttajien laadusta ja Suomen todellisista tarpesta ei Katainen antanut tarkempaa tietoa.
http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2008/05/27/suo...

Kunhan Vasemmistoliitto vain pysyy uskollisesti six-packissa pääministeri Jyrki Kataisen Kokoomuksen rinnalla, Lapintienkin toive[?] toteutuu vuoteen 2020 mennessä: Suomessa olisi vähän yli 7 milj. asukasta, joista vajaa 2 miljoonaa ulkomailta muuttaneita.

Silloin Suomenkin väestöstä olisi noin neljännes ulkomaalaisia kuten Sveitsissä, ja pääsemme viimein äänestämään siitä, oliko noudatettu politiikka viisasta maan kannalta. [Ja täytyyhän sen olla, koska Suomi kuuluu AAA-luottoluokituksen harvaan ja ylistettyyn joukkoon.]

Tämä edellyttää toki sitä, että Lapintie ja eräät muutkin voivat luottaa siihen, että suomalaiset osaavat äänestää "oikein". :-)
Blogistin tekstistä saa sen käsityksen, ettei hän oikein luota demokratiaan, ainakaan suoraan sellaiseen. EU näyttää muodostuvan tässäkin ongelmaksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ensimmäinen kommentti tähän blogaukseen on kirjoitettu yli 25 tuntia sitten. Yhteenkään kommenttiin Lapintie ei ole vastannut.

Lapintie ei keskustele. Hän julistaa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Lapintie pitää kansalaisia puolueen alamaisina.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Erikoista on kokea jotain pelottavaa siinä, että kansa saa ilmaista tahtonsa vapaasti ja ilman välivouhkia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pienissäkin porukoissa valitaan yleensä johtaja,
siksi että ajatellaan että on parempi että se johtaa jolla on parhaat kyvyt johtaa, tulee parempia päätöksiä kuin mitä demokraattiset päätökset olisivat.

Demokratia toimii kyllä niinkin että kansa valitsee mielestään parhaat ja kyvykkäimmät päättäjät päätämään asioista puolestaan.

Mutta homma ei toimi jos ne eivät saakaan päättää jotka on päättämään valittu, vaan päätökset tehdäänkin huutoäänestuksellä.

Ei hyvä. Päätöksistä voi puuttua kokonaan logiikka ja pitkäjänteisyys, sillä eiväthän äänestäjät mitään srtategeja ole, saman tasoisia päätöksiä voitaisiin saada arpomalla tai spiritistisissä istunnoissa.

Ei Käytössä

Mutta kun johtajiksi harvoin valitaan tai valikoituu ne kyvykkäimmät.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Axel_Oxenstierna

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan." Alun perin lainaus kuuluu latinaksi: "An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur." Tällä hän tahtoi rohkaista poikaansa, joka edusti Ruotsia kolmikymmenvuotisen sodan päättäneissä rauhanneuvotteluissa ja epäili omia kykyjään kokeneiden valtiomiesten ja diplomaattien seurassa. Jälkipolvi kuitenkin on kuullut lausahduksessa vanhan valtioviisaan pettyneen huokauksen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On siis hyvä muistaa, että kirjoittaessaan Sveitsin demokratian peloistaan, blogisti puhuu "johtajana", nimittäin puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Siksi häneltä odotetaan "parhautta ja kyvykkyyttä" näissäkin arvioissa. Ei pelota, mutta ihmetyttää.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei niitä tehdäkään huutoäänestyksellä. Käsittääkseni tässä käytettiin äänestyslippuja. Yksi lippu per äänestäjä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"on parempi että se johtaa jolla on parhaat kyvyt johtaa"

Hitler oli kiistatta suosittu johtohahmo vallassa ollessaan, mutta päätökset eivät olleet kovin hyviä.

Käyttäjän JarkkoPesonen1 kuva
Jarkko Pesonen

Kumma juttu, että tuollaisilla huutoäänestyksillä vailla logiikkaa ja pitkäjänteisyyttä, jotka ovat samantasoisia arpomisen ja spiritistisen istuntojen kanssa Sveitsi on pärjännyt loistavasti kohta 170 vuoden (alkaen 1848) ajan kun ympärillä olevat valtakunnat ovat nousseet ja romahtaneet näiden parhaita kykyjä omaavien johtajien demokratiaa paremmilla päätöksillä. Ja todennäköisesti tulee pärjäämäänkin vielä pitkään sen jälkeen kun Euroopan Unioni on jäänyt historiaan.

Kyllä minulle tuollainen spiritismi ja huutoäänestys kelpaisi.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tietty tuossa on pelottavia piirteitä. eräs nimeltä mainitsematon toverinna totesi, ellei liikkuvuutta saada kuriin, pohjaiset lahtaa tulijat kuopan reunalle.

se kuitenkin lienee selvää, kun viitisen miljoonaa espanjanlaista suomeen tulee kymmen miljoonan italialaisen lisäksi, jonkinlaista häiriötä ilmenee.

luulisi että rahan on helpompaa liikkua kuin ihmisten. etenkin tuollaisten suurten määrien, sehän jättää etelään kokonaisia kaupunkeja tyhjäksi ja täällä taas aiheuttaa viiden miljoonan asunnon tarpeen.

mikäli meinaamme varautua muuttoon, olisi ehkä aika rakentaa ne asunnot ettei tule jonoja.

Käyttäjän JartoNieminen kuva
Jarto Nieminen

Näin asiaa vähän enemmän ajatelleena. Se on hyvä että pelottaa. Niin sen pitäisikin olla. Kaltaistesi ammattipoliitikkojen pitäisi pelätä kansaa, ei toisin päin. Toivottavasti Sveitsin malli saadaan Suomeenkin niin ette voi harrastaa viranomaismielivaltaa arkadianmäeltä kuten ennen.

Kansan mitta alkaa täyttyä ja se haluaa vaikutusvaltaa omiin asioihinsa. Sveitsin viesti on selkeä: EU ei ole demokratia ja että heillä demokratia, suora demokratia, toimii.

Kansa äänesti 'väärin' joten paniikissa soperrat absurdiuksia kuten "ihmisoikeuksien vastainen" ja "vastoin yhteisiä päämääriä" jne vasemmistoretorista roskaa jolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Tyypillisesti vastaavista lausunnoista vaaditaan ihmisten eroa asemastaan yleinsä pätevyyskysymyksen kautta.

Näin se on tässäkin tapauksessa, kutsut demokraattisesti tehtyä päätöstä kansanedustajana "yhteisten päämäärien vastaiseksi" vaikkei sinulla tai kellään muulla ulkomaalaisella ole mitään sanottavaa Sveitsiläisten päämääriin.

Tämä pätee myös Stubbiin ja muihin federalisteihin jotka tulisi panna viralta. Heillä ei ole asiaa edustus tehtäviin kun eivät ymmärrä demokratian perus käsitteitä.

Toimituksen poiminnat