Wahlroos imi jo kaiken Suomesta

Suomalainen multimiljonääri Björn Wahlroos on lähtenyt Suomesta ilmeisesti veroja pakoon Ruotsiin. Siellä maan porvarihallitus on poistanut kokonaan perintöverotuksen. Ahneellehan ei tunnetusti mikään riitä.

Euroopan yhteisellä talousalueella yritykset ja niiden omistus liikkuvat vapaasti. Erityisesti rikkaimmille ihmisille on helppo valita asuinmaansa verotuksen mukaan. EU-maat myös kilpailevat keskenään verotuksella, ja joitakin alueita EU:n sisällä voidaan jopa pitää veroparatiiseina. 

Vastaavia veroja pakenevia miljonäärejä on Euroopassa toki muitakin. Ranskalainen tunnettu upporikas näyttelijä Gerard Depardieu hylkäsi viime vuonna Ranskan kansalaisuuden ja pakeni Venäjälle presidentti Vladimir Putinin tarjottua hänelle passia ja suojelua.

Tunnettua on, että rikkaat urheilijat, näyttelijät ja rock-tähdet ovat verotuksellisista syistä siirtäneet omaisuutensa veroparatiiseihin.

Tavallisilla palkansaajilla ei ole samaa liikkumisen mahdollisuutta kuin miljonääreillä. Heillä ei ole käytössään yksityisiä suihkukoneita tai kakkos- ja kolmosasuntoja Euroopan pääkaupungeissa ja lomakohteissa. He ovat sidottuja normaalin ansiotason asettamiin rajoituksiin. Heidän vastuulleen jää täten hyvinvointivaltion rahoitus ja verojen maksaminen.

Wahlroos on käyttänyt ja saanut kaikki kuviteltavat edut Suomesta, kuten aikanaan ilmaisen koulutuksen.

Hyvinvointivaltion rahoittamisesta voi varsinkin rikas helposti laistaa, mutta sen hedelmistä saavat kaikki nauttia. Elintasopakolainen Wahlroos nauttii niistäkin jatkossa vapaamatkustajana. Hyvinvointivaltio takaa hänen omistamilleen yrityksille koulutetun ja terveen työvoiman, toimivan infrastruktuurin ja turvallisen toimintaympäristön.

Wahlroosin lähtö ei saa johtaa kiihtyvään verokilpailuun ja hyvinvointivaltion rahoituksen rapautumiseen. Se on estettävä, ja siksi on välttämätöntä yhtenäistää Euroopassa verotuksen periaatteita ja säätää myös vähimmäisverotasoja.

annikalapintie
Vasemmistoliitto Turku

Olen Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Koulutukseltani olen varatuomari.
Tasa-arvo riippumatta ihmisten varallisuudesta ja henkilökohtaisista ominaisuuksista on toimivan yhteiskunnan perusedellytys. Minulle tärkeitä asioita ovat myös ympäristökysymykset, perusoikeudet, sananvapaus ja kansalaisliikkeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu