annikalapintie

Valinnanvapaus vain peitenimi yksityistämiselle

Sote-uudistuksesta tiedetään oikeasti vain se, että Keskusta riemuitsee kun sai alueensa ja Kokoomus yksityistämisensä. Siitä, miten sote käytännössä vaikuttaa ihmisten elämään ja palveluihin, hallituksella ei tunnu olevan hajuakaan. Eikä siitäkään, miten kuvio rahoitetaan ja mistä luvatut kolmen miljardin säästöt syntyvät.

Kahdeksantoista itsehallintoalueen malli kelpaa sikäli, että nyt asukkaat pääsevät valitsemaan oman alueensa päättäjät vaaleilla. Ihmiset voivat tulevaisuudessa siis vaikuttaa suoraan siihen, ketkä heidän palveluistaan päättävät, ja myös yrittää vahtia, mihin heidän verorahojaan käytetään.

On kuitenkin täysin selvää, että Suomen kaltaisessa isossa ja harvaanasutussa maassa tarvitaan vahvaa valtionohjausta sen turvaamiseksi, että jokainen saisi tarvitsemansa palvelut asuinpaikastaan riippumatta.

Voitontavoittelun kytkeminen terveydenhoitoon ja yhteisiin verorahoihimme on sopimatonta ja vaarallistakin. Valinnanvapaus tarkoittaa sotessa käytännössä sitä, että ovet avataan nyt sepposen selälleen yksityiselle terveysbisnekselle.

Ruotsin valtiontalouden tarkastusviraston raportti osoittaa, että siellä valinnanvapaus on kasvattanut terveydenhuollon eriarvoisuutta. Terveyskeskuksia on perustettu lisää vauraille asuinalueille, joissa on paljon työssäkäyviä ja suhteellisen terveitä ihmisiä. Terveyskeskusten lakkauttamisia taas on tapahtunut köyhemmillä alueilla, joiden asukkailla olisi myös enemmän tarvetta terveyspalveluille. Kaikkein sairaimpien potilaiden lääkärinkäynnit ovat vähentyneet uudistuksen aikana.

Mielestäni muutenkin riittämättömiä verorahojamme ei pitäisi lappaa kansainvälisten jättiyritysten omistajille jaettaviin voittoihin. Etenkin kun tiedetään, että jo nytkin menetämme valtavasti verotuloja, kun yksityisen terveysbisneksen jätit kätkevät voittonsa veroparatiiseihin.

Finnwatchin raportin mukaan esimerkiksi Suomen ja Pohjoismaiden suurimman yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan konsernin Attendon omistusrakenne johtaa luxemburgilaisen tytäryhtiön kautta Jerseylle rekisteröityyn rahastoon. Attendo toki kertoo maksavansa verot lakien mukaisesti siinä maassa, missä palvelut tuotetaan, mutta järjestää käytännössä omistamiensa yhtiöiden ja hybridilainojen avulla toimintansa tappiolliseksi, jottei veroja tarvitsisi maksaa.

Yhdenvertaisten terveyspalvelujen tarjoaminen kaikille sekä avun takaaminen sitä eniten tarvitseville ovat niin keskeisiä arvoja, ettei niitä saisi riskeerata nykyhallituksen yksityistämisvimmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Attendon ja kaltaistensa yritysten osalta olen samaa mieltä, ei verorahoja ulkomaille, yksityistämisestä sen sijaan en. Esimerkiksi fysioterpiassa, puheterapiassa yms. pienet yksityiset hoitolaitokset ovat tehokkaita ja tuomalla mahdollisuuden päästä hoitoon pienessäkin kirkonkylässä säästävät sekä hoitosuoritteissa, että matkakuluissa yhteisiä rahoja.

Käyttäjän marttiimmonen7 kuva
Martti Immonen

Palataan asiaan, kun tämä sote on ns. maalissa, ennen sitä on vielä mutkainen ja kivinen tie edessä. Seuraavaksi sote voi keikahtaa rahoitukseen tai muuhun poliittiseen vääntöön. Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma !
Mikä mättää, kun julkisiin terveyskeskuksiin ei voi varata aikaa netin kautta ?
Kaikkiin yksityisiin on voinut varata ajan jo vuosia . On aika ikävää , kun soittoaika on esim. vain 8-9 ja 12-13 ja tuona aikana kuluu vain tieto, että olet jonossa ja joku kova musiikkia iskee korvaan. Jos satut pääsemään ”läpi” parhaassakin tapauksessa et pääse vastaanotolle alle kahden viikon, yleensä tuppaa menemään kuukausi. joissakin terveyskeskuksissa on takaisinsoittopalvelu, jossa soitetaan sen päivän aikana potilaalle. Lääkäriaikaan se ei vaikuta mitään, 2 viikkoa tai enemmän. Tässä on parantamisen varaa paljon sekä myöskin syy miksi monet tilaavatkin ajan netistä yksityiselle ja sieltä saa yleensä ajan jopa samalle päivälle. Toki se on kallista lystiä ja kelakorvaus on naurettava. Kun lääkärin laskuun lisätään ”toimistopalkkio” ja vähennetään kelakorvaus, suurinpiirtein se on sama kuin toimistomaksu. Kyllä hallituksella ja soteporukalla on paljon kiviä käännettäväksi, kuluu paljon kahvia ja pullaa…..

Reijo Tossavainen

Yksityistämisen hyvä puoli on nimenomaan valinnanvapaus.

Toimituksen poiminnat