annikalapintie

Terveysmaksut jo nyt kohtuuttomia

Me suomalaiset olemme tottuneet jonottamaan nöyrästi ja kuuliaisesti ensin ajanvaraukseen ja sitten lääkäriin. Käynnin jälkeen maksamme hallituksen vuoden alusta rumasti korottaman asiakasmaksun jupisten. Apteekissa tohdimme jo hämmästellä ääneen kun selviää, että reseptilääkkeistä ensimmäiset 50 euroa maksetaankin nykyään omasta pussista.

Sote-uudistusta tarvitaan todella. Palvelut on saatava paremmiksi. Työkaluksi hallitus on valinnut valinnanvapauden. Ideana on, että asiakas voi valita käyttääkö julkisen terveyskeskuksen, yksityisen lääkärifirman vai esimerkiksi jonkin järjestön tarjoamia terveyspalveluja.

Valinnanvapaus lyhentää melko varmasti jonoja, mutta hinta voi olla asiakkaalle kova. Tämän on todennut myös sote-rahoitusta selvittäneen työryhmän vetäjä professori Mats Brommels, jonka mielestä kotitalouksien rahoitusosuus tulee kasvamaan. Suomeksi sanottuna asiakasmaksut nousevat vielä entisestään.

Sote-uudistus oli määrä tehdä asiakkaan eduksi. Nyt valinnanvapauteen otetaan mallia Ruotsista, mutta toisin kuin siellä, meillä ollaan asiakasta panemassa maksajaksi. Ruotsista olisi syytä ottaa oppia myös rahoitusrakenteen osalta.

Myytti suomalaisesta holtittomasti rahaa nielevästä terveydenhuollosta on harhaa. Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna käytämme terveydenhuoltoon neljänneksitoista vähiten kaikkiaan 34:stä OECD-maasta. Muihin Pohjoismaihin verrattuna ostovoimapariteetilla korjatut terveydenhuollon julkiset käyttömenot asukasta kohden ovat meillä pienet. Esimerkiksi Ruotsissa käytetään asukasta kohden 60 prosenttia Suomea enemmän rahaa.

Suomessa valtion menoista käytetään 11 prosenttia terveydenhuoltoon. OECD Health Statistics 2015 osoittaa, että meitä pienempi prosentti on vain Unkarissa, Kreikassa, Sloveniassa, Turkissa, Puolassa ja Israelissa. Julkista rahaa kaikista terveydenhuollon käyttömenoista on meillä 75 prosenttia, kun Ruotsissa julkisen rahoituksen osuus on 84 prosenttia.

Asiakasmaksumme ovat kansainvälisesti vertailtuna jo nyt korkeita. Tuorein yhteenveto kertoo vuoden 2013 tilanteen. Kotitalouksien osuus terveydenhuollon rahoituksesta oli meillä jo tuolloin suurempi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa asiakasmaksuina kerättiin 19 prosenttia terveydenhuollon rahoista, kun ruotsalaiset selvisivät 15 prosentilla.

Päivänselvää on, että nyt viimeisimpien liki 30 prosentin asiakasmaksukorotuksien jälkeen maksaa suomalainen asiakas omasta kukkarostaan kansainvälisesti vertailtuna huomattavan ison siivun lääkärikäynneistään. Näin siis jo ennen valinnanvapautta. Samanaikaisesti meillä on kumminkin myös korkea veroaste.

Ruotsissa potilasmaksujen enimmäismäärä on noin 120 euroa 12 kuukauden jaksolla, joka alkaa ensimmäisestä maksullisesta käynnistä. Meillä maksukatto on 691 euroa ja se on lukittu kalenterivuoteen.

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomien Lukijan kolumni –palstalla 30.3.2016.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kummalliselta vaikuttaa vasemmistoliion edustaja Lapintien kirjoitus. Mihin on kirjoituksessa unohtunut edellisen Stubbin hallituksen hyväksymä sairauskulujen omavastuiden korottaminen? Lääkekorvausuudistuksesta sovittiin Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa, jolloin puolueenne oli myös hallituksessa.

Stubbin hallituksen esityksestä (perustui jo Kataisen hallituksen ohjelmaan) on eduskunta hyväksynyt jo 1.1.2016 voimaan tulevan omavastuiden korotukset. Jokainen yli 18-vuotias suomalainen joutuu maksamaan reseptilääkkeistä 45 euron vuotuisen alkuomavastuun ensi vuoden alusta lukien. Tähän Sipilän hallitus esitti korotusta 5 euroa ja eduskunta on muutoksen hyväksynyt.
Siis Kataisen-Stubbin hallituksen esityksestä oli jo päätetty lääkekattoon sisältyy ensi vuoden alusta myös 45 euron alkuomavastuu ja lääkkeiden peruskorvaus on tähän asti ollut 35 prosenttia, mutta kohoaa uudistuksessa 40 prosenttiin.

Tästä linkistä luettavissa Stubbin hallituksen esitys (alunperin Kataisen hallitusohjelmassa) ko. omavastuiden määrien korotuksista, jotka on myös hyväksytty tuolloisten hallituspuolueiden tuella. Laki oli tullut voimaan 1.1.2016.

Tässä linkissä on luettavissa Sipilän hallituksen esityjsen pohjalta eduskunnan hyväksymälainsäädäntö omavastuista. Laki voimaan 1.1.2016. Tämä lakimuutos siis korotti 45 euron omavastuun 50 euroon. Peruskorvattavaksi hyväksytyn lääkkeen korvaus on 40 prosenttia 9 §:n 1, 2 tai 3 momentissa tarkoitetusta korvauksen perusteesta alkuomavastuun täyttymisen jälkeen.

Kirjoituksessa saa ihan vääränlaisen kuvan omavastuun korotetun määrän olevan kokonaan Sipilän hallituksen esityksestä tehtynä. Olisi vähintäänkin kohtuullista tunnustaa edellisten hallitusten korotukset. Näin jokaisessa muussakin asiayhteydessä, koskee mm. koulutuskustannusten leikkauksia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloitus: "Myytti suomalaisesta holtittomasti rahaa nielevästä terveydenhuollosta on harhaa".

Harhasta ei liene kysymys. Itse lopettaisin heti alkuun tuon päällekkäisen työterveyshuollon, joka on kallista, tehotonta ja hanurista.

Terveysmaksut ovat siitä hyvät, että sen avulla nuo "vakiokävijät" saataisiin käyttämään hieman järkeä. Minulla on tuttuja lääkäreitä, jotka sanovat, että paikasta riippumatta noin 60 % tulevat vastaanotolle ilman varsinaista syytä. Pahin ongelma ovat nuo nuoret vanhemmat, jotka opettavat lapsiaan menemään heti lääkäriin kun on vähän nuhaa...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Huostabisnes vie 1,4 miljardia vuodessa,eli harhaa on vain se keiden VOITTOJA tukevat suomalaiset veronmaksajat ja hallituksen siunauksella.Kun suomalaiset sairaalat ja sos-terveydenhoito on myyty ulkolaisille firmoille on turha naukua julkisen puolen menoista,koska julkinen on asiakashankkija mm.huostafirmoille ja psykiatrisille osastoille,jotka lapsiakin pitävät hallussaan 18v.asti,jopa viranomaisten päätöksiä vastaan.

Kun kokoomus ja keskusta jo 1990 aloittivat julkisen sos-ja terveydenhoidon alasajon,lakkautettiin lainmukaiset perheiden tukitoimet,omat lastensuojelun palvelut ,kodinhoitajat ,mielenterveyspalvelut ajettiin alas mm.sairaaloita lakkutettiin ja potilaat päätyivät kaduille ja yömajoihin jne.jne.hammashoitoa sai ennen,enää ei koska yksityiselle puolelle ovat siirtyneet rahastamaan ja holdinyhtiöiden kautta lääkäritkin neuvottu voittojaan suojelemaan ja kasvattamaan,gynegologit ovat nyt erikoislekurin nimikkeen alla jne.Eli palvelut joista veronmaksajat maksavat he eivät saa,vaan VOITONMAKSU ULKOLAISILLE FIRMOILLE JA MUKANA OLEVILLE SUOMALAISILLE HYÖTYJILLE ON ENSISIJASSA.

Turha puhua Ruotsinmallista suomessa,siellä on toimiva julkinen terveydenhoito joka hoitaa ihmiset,täällä on aivan kokoomus ja keskustalainen malli,jossa veronmaksajilta viedään viimeisetkin palvelut ja maksatetaan veroparatiisifirmojen VOITOT nostamalla maksuja ja verotusta palkansaajilla ja eläkeläisillä,mitä mallia ei muualla olekkaan.Samalla valheella mainostetaan palkansaajille oikeuksien ja palkan alennuksia mm.viimeisin paikallinen sopiminen joka suomessa tarkoittaa palkkojen alennusta ja työntekijän aseman heikennystä,jota se ei Ruotsissa tahi muissa pohjoismaissa tarkoita.Eli kusetusta koko systeemi.

Pekka Iiskonmaki

''Huostabisnes vie 1,4 miljardia vuodessa''

Tuollainen riskitön bisnes Suomessa vielä kannattaa, jolla lisätään kansan pahoinvointia.

Ilonan kynä kävi taas terävänä. Kiitos!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Britanniassa on täysin ilmainen terveydenhuoltojärjestelmä NHS, joka toimii tehokkaasti ilman jonottamista. Britannian veroaste on kuitenkin tästä huolimatta huomattavasti alempi, mitä se on Suomessa. Meillä on nyt huonosti toimivat maksulliset palvelut ja samalla maailman korkeimpiin kuuluva veroaste. Kuitenkin edes kova verotus ei riitä palveluntarjonnan rahoitukseksi, vaan viime vuosina julkista velkaa on lisätty n. 10 miljardin euron arvosta vuosittain.

Pekka Iiskonmaki

#6
Samoin on Virossa ilmaista ja ei ole jonoja. Tulovero on Virossa max. 20%.

Käyttäjän sikandertuomas kuva
Tuomas Sikander

Näin kävi kun nurkkanatsit ja täydelliset mielikuvilla operoivat diletantit äänestettiin hallitukseen.
Kansa voi syyttää tästä kornista äärioikeistosouvista vain itseään.

Toimituksen poiminnat