annikalapintie

Mistä näitä aivopieruja tulee?

Perussuomalainen työministeri Jari Lindström haluaa nyt työttömät töihin ilman palkkaa, lomia, työterveyshuoltoa ja eläkkeen kertymistä. Tämä hallituksen uusin työllistämisidea on täyttä totta, eikä mikään aprillijuttu.

Vastaavia viritelmiä on menneessä maailmassa kuvattu muun muassa sanoilla pakkotyö ja orjuus. Ministeri Lindström on toki kiiruhtanut korjaamaan vertausta kertomalla, että ”kyse on siitä, että vapaaehtoisesti ihminen voi halutessaan tarjota työpanostaan ja mennä näyttämään osaamistaan”. Samalla ”yrittäjä pääsee katsomaan, onko tästä ihmisestä siihen.”

Työnäytteeksi nimetyllä työttömien hyväksikäytöllä luodaan Lindströmin mukaan työpaikkoja. Itse epäilen, että vaikutus on päinvastainen. Miksi ihmeessä yrittäjä palkkaisi enää työntekijöitä, kun heitä saa ilmaiseksikin? Kun kuukausien mittainen ilmaistyö päättyy, voi aina ottaa uuden ”vapaaehtoisen työpanoksen tarjoajan” sisään.

Todellisia työpaikkoja syntyy vain silloin, kun ihmisten ostovoimasta pidetään huolta. Työtä voidaan luoda esimerkiksi julkiselle sektorille järkevien investointien kautta, rakentamalla asuntoja ja korjaamalla homekouluja. Yrityksiä voidaan kannustaa työllistämiseen tukemalla ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Meillä on jo nyt koeajat, työharjoittelut ja työkokeilut, silppu- ja pätkätyöt, nollatuntisopimukset ja vastentahtoiset osa-aikatyöt. Valtava määrä ihmisiä tekee työtä palkalla, jolla ei tule toimeen. Emme todellakaan tarvitse enää uutta ilmaistyöntekijöiden luokkaa. Hallituksen on syytä palata temppuiluistaan perusasioiden ääreen: työstä kuuluu maksaa palkka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Henkilöltä puuttuu työpaikan edellyttämä koulutus, mutta henkilö on hankkinut osaamista muuten, opettelemalla. Olisi hyvä, että yrittäjä voi antaa tällaiselle henkilölle mahdollisuuden työnäytteen antamiseen.
Toisella henkilöllä voi olla koulutus, mutta syystä tai toisesta hän on ollut pitkään poissa työmarkkinoilta tai tehnyt pitkään työtä, jossa ei ole koulutustaan voinut hyödyntää. Yritys ja hakija voisivat yhdessä testata, soveltuuko henkilö vapautuneeseen tai vapautuvaan työpaikkaan.

Riskityöntekijän palkkaaminen, työsopimus koeajalle on raskas toimenpide. Yritys jää siinä tapauksessa mieluummin odottamaan työnäytteen jo antanutta hakijaa.

Ajatus vaikuttaa hyvältä, ainakin valmisteluun kelpaavalta. Vasemmisto huutaa kuitenkin kuorossa: "Eihän tämä käy!" "Helkkari!"

Työtä kaipaavaa ei kuunnella. Kyllähän Lapintie tietää, mikä on hänen parhaakseen. Ei edes haluta huomata sitä, tässä olisi kyse työnhakijan halusta työnäytteen antamiseen.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Miksei nykyinen koeaikasysteemi riitä osaamisen ja soveltumisen osoittamiseen? Siksi, että koeajalta pitää maksaa palkkaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Siksi ja myös siksi, että koeajalle on tehtävä työsopimus, sairasloma-ajalta on maksettava palkkaa, on järjestettävä työterveyshuolto: annettava siis samat edut kuin jokaiselle, jolla on riittävä kokemus ja koulutus jo osoitettuna.

Kyse on työnhakijan edusta. Miksi työtön työnhakija ei saisi halutessaan osoittaa kelpoisuuttaan ilman korvausta?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

On tainnu Annikalta aamulla jäädä kuulokoje kotiin.
Tai sitten ei ymmärrä mitä sanotaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mielestäni Lapintien puhe on suomalaisten älykkyyden aliarvostamista. Tottahan toki hän itse ymmärtää mistä on kysymys, mutta populismi houkuttelee tällaisiinkin esityksiin, josko tyhmemmältä kansanosalta heruisi muutama poliittinen irtopiste. Säälittävää. Alamäki jatkuu, elleivät aatteen edustajat pysty parempaan.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Matti Putkonen oli tänään täällä Kaustisella.

Tiesin kyllä asian ja miten se menee,, mutta kysyin kuitenki koska tilaisuudessa oli muitakin.

Kysyin onko pakko osallistua tähän kokeiluun,, heti tuli jyrkkä "ei"

Eilen multa yks pohjosen mies kysyi kans, että hänellä on 100 km lähimpään mahdolliseen työllistämiskokeilu paikkaan ja nyt hänen pitäis muuttaa tuon takia tai sitten ajella omalla autolla työmatkat.

Sanoin ei tarvi,, niin sanoi Mattikin kun kysyin varmiistaakseni..

Nyt Vasemmistot ja oppositio levittää vaarallisesti suoraa valhetta.

Kyllä kansanedustajien kuuluu olla rehellisiä ihmisille,, ja jos ei ole, niin minusta ei edellytä kansanedustajan nimikettä..
Valehteleminen on myös rikos.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Kun kuukausien mittainen ilmaistyö päättyy, voi aina ottaa uuden ”vapaaehtoisen työpanoksen tarjoajan” sisään."

Onko Lapintie tietoinen kuinka kauan tämä osaamisen näyttäminen kestää? Onko se saman pituinen kaikilla aloilla?

Entä sitten jos yrittäjä saa sellaisen osaamistaan esittävän, joka ei osaa ammattia ja on yrityksen toiminnalle pelkästään haitaksi? Voiko yrittäjä lopettaa osaamisen näytön heti alkuunsa?

Näyttää vasemmistossa olevan syvällä käsitys, että heitä aina petetään.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Yrittäjä voi koeajalla pistää pihalle, ja aina senkin jälkeen on mahdollisuus pistää pystyyn yt:t tai lomauttaa yms. Osaamattoman ja virheitä tekevän työntekijän saa varmasti ulos myös työsopimuslain nojalla.

"Työsopimuksen irtisanomisperusteet on jaettu perinteisesti yksilöstä johtuviin ja toisaalta tuotannollisiin ja taloudellisiin perusteihin.
Yksilöstä johtuvat perusteet voivat johtua työntekijän lain- tai sopimuksen vastaisesta teosta, laiminlyönnistä tai käyttäytymisestä. Myös se, ettei työntekijä enää selviydy työtehtävistään voi olla perusteena irtisanomiselle." http://www.työsopimuslaki.fi/tietoa/irtisanominen/

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Kuinka moni meistä itse olisi innokas vapaaehtoisesti muutaman viikon tai kuukauden tekemään kaikkensa ja enemmänkin ilman korvausta ja varmuutta jatkosta?

Tällainen vaatimus on jo ideatasolla täysin naurettava ja alentava olipa näytön antajaksi suunniteltu sitten vaikka kuinka avuton ihminen tahansa.

Puolen vuoden palkatonta osaamisen näyttöä tosin voisimme käyttää kaikille poliittisille päättäjille eduskunnasta ja hallituksesta aloittaen. Heidän osaamisestaan kun ei koskaan voi etukäteen tietää.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Eeva.
Miksi esimerkiks sä menisit koulunpenkille tai kurssille?

Etkös vain tekis sen, oppiakses työn?
Tällä menettelyllä työtön voi käydä tuon koulun,, kylläkin oikealla työllä..

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Minun mielestäni palkaton työnäyte ei ole yhtäkuin hallituksen kaavailema koulutussopimus, joka sekin on palkatonta työtä, mutta siinä sentään koulutetaan eikä vain näytetä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #10

SuomenYrittäjät sivuillaan sanoo että vanha oppisopimusjärjestelmä on toimimaton, liian byrokraattinen ja kallis.

Ja olivat tähän tyytyväisiä.

Sanovat, että työnantajat vois järjestää ruokailun ja matkakulukorvauksia. Samoin kehttavat pieneen suolarahaankin enenenevässä määrin miten oppilas kehittyy..

Mutta eihän tuo silti pakoita ketään tähän kokeiluun.

Mä menisin jos olisin työtön, mielelläni oppimaan jotain uutta ja aikaani kuluttamaan johoinkain järkevään tekemiseen..
Noh, ei kaikki samoin tavoin tarvi ajatella..

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä tämä kokeilu kuuluu sarjaan "Tehdään nyt jotain, että näyttäisi ulospäin, että työntouhussa tässä ollaan"

Ilpo Sinettä

Tämäkin juttu osoittaa sen kuinka hukassa Lapintie ja muut kommunistit ovat.
Edellisen hallituksen täydellinen floppi ja vielä kommunistien käpykaartiin siirtyminen osoitti että näillä henkilöillä ei ole eikä tule selkärankaa.
Vaikka Lapintielle yritetään rautalangasta vääntää että tämä kokeilu on vapaaehtoinen ja siitä kieltäytyminen tai siihen suostuminen ei vaikuta työttömyysturvaan mitenkään niin ei mene perille. Joko Lapintie on todella niin tyhmä tai sitten hän on vain puskista huuteleva 30-luvulle jämähtänyt vasemmistolainen.

Käyttäjän AnneHuotari kuva
Anne Huotari

Nykyjärjestelmän mukaan työnhakijan on haettava aktiivisesti työtä tai toimittava muuten aktiivisesti ja noudatettava työllistymissuunnitelmaa. TE-toimisto valvoo, miten aktiivinen henkilö on. Jos työllistymissuunnitelmaan jatkossa kirjoitetaan, että hakija menee työnäytteeseen, niin siitä tulee karenssi, jos hän ei haluakaan mennä sinne. Siis, työnhakijan tulee ymmärtää työllistymissuunnitelmaa laadittaessa, että jos siihen on kirjattu kyseinen työnäyte, siitä ei enää sen jälkeen voi kieltäytyä. Valitettavasti systeemi on tällainen ja rangaistuskarenssien määrä on moninkertaistunut viime vuonna, kun työnhakijoille on alettu aktiivisesti tarjota näitä avoinna olevia puhelinmyyjän paikkoja.
Kysykää siis Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Päivi Kermiseltä, mitä tapahtuu henkilölle, joka ei noudata työllistymissuunnitelmaa.

Toimituksen poiminnat