annikalapintie

Ministeri perääntyi ilmaistyövoimastaan

”Teille ei tunnu kelpaavan mikään!”, tiuskaisi työministeri Jari Lindström (ps) kiukkuisesti eduskunnan kyselytunnilla 14.4.2016, kun kritisoin hänen markkinoimaansa työnäytettä, jossa työttömät ”pääsevät” töihin ilman palkkaa, lomia, työterveyshuoltoa ja eläkkeen kertymistä.

No, uuden ilmaistyöntekijäluokan luominen ei todellakaan kelpaa meille Vasemmistoliitossa. Sen sijaan oikeita työpaikkoja luovat toimet kelpaisivat mainiosti, esimerkiksi työllisyysmäärärahojen merkittävästä nostosta ministeri saisi takuulla paljon kaipaamaansa kiitosta ja kehua.

Nyt Lindström onkin ilmoittanut luopuvansa työnäytteestä erillisenä uutena mallina. Ylpeys ei kuitenkaan anna vielä hänelle myöten luopua lempilapsesta kokonaan, vaan nyt ajatuksena on pohtia voisiko työnäytteen istuttaa työkokeilun sisälle. Jatkokommentin perusteella voi kuitenkin arvioida todellisuuden puraisseen viimein ministeriäkin: ”Sitten katsotaan, voiko sitä viedä eteenpäin. Jos se menee liian vaikeaksi, emme rupea hakkaamaan päätä seinään.”

Mielestäni tässä nyt näperrellään kasvojen menettämisen pelossa pikkuriikkisen lisää ilmaistyötä olemassa olevan, monella tapaa ongelmallisen ilmaistyörakenteen sisään.

Työkokeilussa työtön tekee jopa vuoden ajan työtä ilman palkkaa. Vuosilomapäiviä tai eläkettä ei kerry eikä työterveyshuoltoa ole. Vakuutus ammattitautien ja tapaturmien sekä työkokeilun järjestäjälle aiheutettujen vahinkojen varalta sentään hoidetaan. Ilmaistyön päätteeksi sitten arvioidaan miten sujui ja mitä seuraavaksi.

Hallitus on luvannut luoda Suomeen 110 000 uutta työpaikkaa. Tähän ei päästä uhraamalla aikaa ja resursseja ilmaistyön lisäämiseen. Ilmaistyön tukeminen on työministeriltä myös vahva viesti työttömille. Työtä on tehtävänä, mutta tälle porukalle siitä ei haluta maksaa.

Työttömät eivät ole mikään ilmainen varamiespalvelu. Ilmaistyön sijaan tarvitaan oikeita työpaikkoja poikivia kasvuinvestointeja ja pienyritysten työllistämiskynnyksen madaltamista. Kuuden tunnin työpäivä jakaisi työtä useammalle. Ruotsin kokeilu osoitti, että se lisää sekä työn tuottavuutta että työhyvinvointia. Keinoja on ja löytyy, jos vain halua olisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ihan pelkkää höpöpuhetta koko aloitus. Eihän se ollut kuin ehdotus kokeilusta jossa olisi nähty onko sillä oikeasti menestymisen mahdollisuuksia. Mutta kun te arvon kansan edustaja ette halua ymmärtää että uusia asioita on ihan pakko kokeilla eikä vanhalla velkaa velan päälle menetelmällä enää ole menestymisen mahdollisuuksia niin te vääristelette ja höpötätte omaa liturgiaanne joka käänteessä. Tosiasiat eivät kuitenkaan vääntelemällä miksikään muutu vaan uusia menetelmiä on löydyttävä ja pian sillä teidän ehdotuksillanne Suomesta häviävät loputkin työpaikat.
Saattaahan tietysti olla niinkin että Teidän päämääränne onkin että Suomi ajettaisiin niin huonoon kuntoon että ainoastaan Neuvostoliitto voi sen pelastaa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Persujen ohjeilla ei tarvitse liittyä Neuvostoliittoon eikä Venäjään, kun tulee täystyöllisyys muutenkin. Suomesta tulee NL ja työväen paratiisi, jossa kaikki raatavat palkatta. Kauhistelen täällä Udmurtiassa aina tavallisten ihmisten palkkojen pienuutta, mutta jos tekisin vertailuja hintatasot huomioon ottaen, en tiedä kohta kummassa on enemmän köyhiä, Venäjällä vai Suomessa.

Onneksi on joitain puolueita, kuten vihreät ja vasemmistoliitto, jotka vastustavat orjatyövoimakokeilujen laajentamista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

" Kauhistelen täällä Udmurtiassa aina tavallisten ihmisten palkkojen pienuutta, mutta jos tekisin vertailuja hintatasot huomioon ottaen, en tiedä kohta kummassa on enemmän köyhiä, Venäjällä vai Suomessa."

Sieltähän sitä on hyvä kauhistella.
Kyllä Suomessa kuitenkin osa on köyhyysrajan yläpuolellakin olevia joten sanosin että Venäjällä on selekeesti enemmän köyhiä, katsoi sitten asioita udmurttilaisittain tai savolaisittain. Mutta jos ei voi hiukankaan antaa periksi vanhoista luutuneista tavoista kuten kommunistit (naamioituneet vassareiksi) Suomessa niin eihän sitä parannusta koskaan tapahdu. Tuskin kuitenkaan kommunistienkaan ohjeilla Suomessa päästään Venäjän lukuihin köyhissä muutoin täytyy ottaa kuolleet köyhät myös laskuihin mukaan.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2011/07/05/ve...
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/jo-yl...
http://yle.fi/uutiset/koyhien_maara_kasvaa_nopeast...
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1408246934733

Pekka Heliste

Meillä on jo nyt 350000 ilmaistyöntejijää vuodessa. Niille maksetaan nyt 9 euroa kulukorvausta päivässä.

Linström haluaa lyödä nokiinn ja luoda luokan, joille ei maksta ennää 9 euroakaan.

Jos nuo orjatyöt muutettaisiin palkallisiksiki niin Suomeen syntyisi 150000-200000 työpaikkaa lisää

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Jaaà niinkö teillä ?

"Kulukorvaus
Kun osallistut työllistämistä edistävään palveluun, voit saada Kelasta kulukorvausta palvelun aikaisiin matka- ja ylläpitokustannuksiin.

Työllistämistä edistäviä palveluja ovat

omaehtoinen opiskelu
maahanmuuttajan omaehtoinen opiskelu
työvoimakoulutus
työnhakuvalmennus ja uravalmennus
työkokeilu ja koulutuskokeilu sekä
kuntouttava työtoiminta.

Työllistämistä edistävään palveluun osallistumisesta sovitaan TE-toimiston kanssa.
Kulukorvaus lisätään palvelun maksettavaan peruspäivärahaan tai työmarkkinatukeen. Korvaus on 9 e/pv, ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa. Se on verotonta tuloa."

Tuossa on Kelan määrittely kulukorvauksen maksuperusteista meillä.
Empä oikein usko millään että noista yllä luetelluista työllistymistä edistävistä palveluista joista kulukorvausta maksetaan saadaa millään revittyä 200000 työpaikaa.

Olli Nurmi

"Työllistämistä edistävään palveluun osallistumisesta sovitaan TE-toimiston kanssa."

Niin kai siellä voisi lukea, käytännössä asia kuitenkin hoituu ihan niin, että TE-toimisto sanoo, että tänne ja jos et mene niin sitten lähtee osa rahoista pois.

Toimituksen poiminnat