annikalapintie

Ryhmäkanne hiljaisten turvaksi

Yhteiskunnassamme vahvat pärjäävät, mutta entäs he, jotka eivät voi tai uskalla puolustaa oikeuksiaan? Tavalliselle ihmiselle oikeudenkäynti on vaikea ja usein myös kallis prosessi. Ryhmäkanne parantaisi suomalaisten oikeusturvaa. Siksi Vasemmistoliitto on tehnyt lakialoitteen ryhmäkanneoikeuden laajentamisesta.

Tällä hetkellä ryhmäkanne on mahdollinen vain kuluttaja-asioissa. Kuluttaja-asiamies voi nostaa ryhmäkanteen kaikkien asianosaisten puolesta, ja riita-asian ratkaisu koskettaa kaikkia. Yksittäisen kuluttajan ei siis tarvitse lähteä käymään oikeutta, vaan asia hoituu ryhmäkanteen kautta.

Ryhmäkannetta pitäisi laajentaa koskemaan myös työntekijöiden oikeuksia, ympäristöasioita ja ihmisoikeuskysymyksiä. Ammattiliitoille itsenäinen kanneoikeus olisi vahva työkalu työntekijöiden oikeuksien puolustamisessa. Työelämän kansainvälistyessä ja pätkä- ja silpputöiden yleistyessä työsuojelu- ja muiden viranomaisten valvontamahdollisuudet ovat heikentyneet. Esimerkiksi ulkomaalaiset työntekijät eivät usein osaa ja uskalla vaatia oikeuksiaan.

Ympäristöjärjestöjen kanneoikeus mahdollistaisi esimerkiksi kaivoksen toiminnasta aiheutuvien haittojen korvaamisen ja ennen muuta ennaltaehkäisemisen. Ihmisoikeusjärjestöjen kanneoikeus puolestaan antaisi vaikkapa vammais- tai vanhusjärjestölle välineen vaatia riittäviä kunnallisia palveluita.

Järjestöjen kanneoikeus täydentäisi viranomaisvalvontaa, mutta myös tukisi riitojen ennaltaehkäisyä. Rehellisiä yrittäjiä kuormittavan valvonnan ja paperisodan sijaan väärinkäytökset vähenisivät, kun keplottelijoilla olisi nykyistä suurempi riski joutua oikeuteen.

Vasemmistoliiton lakialoitteessa ehdotetaan itsenäistä kanneoikeutta työsuhteesta johtuvien riita-asioiden käsittelyyn rekisteröidylle yhdistykselle, jonka tarkoituksena on työntekijöiden edunvalvonta. Lisäksi rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on ympäristöasioihin tai ihmisoikeuskysymyksiin vaikuttaminen olisi itsenäinen kanneoikeus näissä asioissa. Myös tasa-arvovaltuutetulle ja yhdenvertaisuusvaltuutetulle esitetään oikeutta ajaa kannetta kuluttaja-asiamiehen tavoin.

The post Ryhmäkanne hiljaisten turvaksi appeared first on Annika Lapintie.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Reijo Jokela

"Vasemmistoliiton lakialoitteessa ehdotetaan itsenäistä kanneoikeutta työsuhteesta johtuvien riita-asioiden käsittelyyn rekisteröidylle yhdistykselle, jonka tarkoituksena on työntekijöiden edunvalvonta".
Entäs tuo työnantajapuoli. Tulisiko sinnekkin taata yhdistyksille kanneoikeus yksittäistä työntekijää kohtaan edunvalvonnan nimissä? Lisäksi siihen tulisi tietysti se, että nämä yhdistykset saisivat saman verokohtelun kuin ammattiliitot, eli hankkia rahoituksensa verovähennyskelpoisista jäsenmaksuista, sekä harrastaa sijoitustoimintaa verottomasti toimintansa rahoittamiseksi?

Toimituksen poiminnat