annikalapintie

Hoidon saatavuus on yhdenvertaisuuskysymys

Vasemmistoliiton kansanedustajat Annika Lapintie ja Silvia Modig vaativat kansalaisten yhdenvertaisuuden parempaa huomioimista sote-uudistuksessa. Kansanedustajat puhuvat Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestettävässä tilaisuudessa lauantaina.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta passitti kesällä hallituksen sote-uudistuksen uuteen valmisteluun.

– Yhtiöittämispakko, maakunnille asetettu kielto järjestää itse palveluita sekä kireä ilman vaiheistusta toteutettava aikataulu ovat perustuslain vastaisia, kiteyttää perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Lapintie.

Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle yhdenvertaisesti riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Hallitus esitti, että maakuntien on pakko yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Perustuslakivaliokunta oli kuitenkin yksimielisesti sitä mieltä, että maakunnan on voitava tuottaa sote-palveluja myös itse. Vain näin voidaan varmistaa, että palveluja saa myös tilanteissa, jossa palvelutuotantoa ei markkinaperusteisesti synny, Lapintie sanoo.

Modig tähdentää, että sote-esityksen suurin ongelma on ylipäänsä valinnanvapaudeksi puettu palveluiden mittava ja kallis ulkoistaminen, jonka yksi osa yhtiöittäminen oli. Hallituksen malli turvaisi kansainvälisille yrityksille pääsyn verovaroin rahoitettuun miljardibisnekseen. Kermankuorinta ja potilaiden valikointi eivät poistaisi vaan lisäisivät eriarvoisuutta.

– Sote-uudistuksen täytyy lähteä laadukkaiden, riittävästi resursoitujen julkisten palveluiden turvaamisesta ja hoidon saatavuuden ja saavutettavuuden takaamisesta kaikille. Jokaisella suomalaisella on oltava oikeus laadukkaaseen ja viivytyksettömään hoitoon riippumatta asuinpaikasta, työstä tai tulotasosta.

Vasemmistoliitto vaatii hoidon saavutettavuuden turvaamiseksi myös terveyskeskusmaksujen poistoa sekä terveydenhoitoon yhtenäistä 760 euron vuosittaista maksukattoa erillisten palveluille, lääkkeille ja matkoille määrättyjen maksukattojen sijaan.

– Ei voi olla niin, että hyvinvointivaltiossa köyhät joutuvat lykkäämään hoitoa tai lääkkeiden ostoa rahatilanteen vuoksi tai pelkäämään sairauden ajavan ulosottoon, Modig painottaa.

Kansanedustajat vierailevat tänään Jyväskylässä osana Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän Hyvinvoinnin tulevaisuus -kampanjaa. Kampanjan aikana kansanedustajat kiertävät ympäri Suomen keskustelemassa hyvinvoinnin tulevaisuudesta.

Lisätietoa:
Kansanedustaja Annika Lapintie
Puh. (09) 432 3156
annika [dot] lapintie [at] eduskunta [dot] fi

Kansanedustaja Silvia Modig
Puh. (09) 432 3117
silvia [dot] modig [at] eduskunta [dot] fi

The post Hoidon saatavuus on yhdenvertaisuuskysymys appeared first on ANNIKA LAPINTIE Kansanedustaja, varatuomari.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat