annikalapintie

Eläkkeellä olisi aikaa, mutta onko rahaa

Eläkevuosilta on lupa odottaa paljon. Työuran jälkeen on viimein riittämiin aikaa itselle, harrastuksille, ja ennen muuta ystäville ja läheisille. Lehtijutut kertovat naisista, jotka eläkkeelle jäätyään nauttivat aktiivisesta, itsensä näköisestä elämästä ja toteuttavat unelmiaan.

Harvemmin eteen osuu juttuja naisista, joille eläkevuosien toimeentulo on jokapäiväinen haaste. Tämä on kuitenkin iso joukko. Lähes 40 prosentilla eläkeläisistä eläke on alle 1 250 euroa kuukaudessa. Heistä kaksi kolmasosaa on naisia. Eläkeläisten pienituloisuus ja suoranainen köyhyys on siis vahvasti sukupuolittunutta.

Tällä vaalikaudella eläkeläisten ostovoimaa on heikennetty entisestään. Tämä koskee kaikkia tulotasoja, mutta eihän oikeistohallitus olisi maineensa veroinen, jollei kaikkein suurituloisimpia eläkeläisiä olisi kohdeltu hellästi. Heidän ostovoimansa on Sipilän kaudella laskenut 0,1 prosenttia, muiden 0,8–1,3 prosenttia. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevia on lyöty kansaneläkeindeksin leikkauksella ja jäädytyksillä. Ja kuten sanottu, iso osa heistä on naisia.

Keskimäärin naisen työeläke on 68 prosenttia miehen eläkkeestä. Työeläke peilaa palkkoja, ja sukupuolittuneessa työelämässä nainen kouluttautuu ja päätyy töihin pienipalkkaiselle alalle miestä useammin. Myös pitkät perhevapaat nipistävät osan naisen eläkkeestä. Rakenteiden tasolla perhevapaiden tasaisempi jako ja erityisesti palkkatasa-arvo ja sukupuolittuneiden työmarkkinoiden purkaminen ovatkin aivan oleellisia keinoja naisten eläkkeiden parantamiseksi.

Kansaneläke ja perhe-eläke tasaavat eläke-eroja hieman. Kun katsotaan kokonaiseläkkeitä, naisen eläke on keskimäärin 78 prosenttia miehen eläkkeestä. Naisen kannalta siis esimerkiksi kansaneläkkeen kehityksellä on todellakin väliä. Tähän voidaan vaikuttaa vaikka heti, sillä ensi vuoden budjettia valmistellaan parhaillaan. Köyhyyttä lisäävän eläkepolitiikan sijaan on välittömästi korotettava kansaneläkettä ja purettava indeksijäädytykset.

Pienemmät eläkkeet vaikuttavat suoraan naisten hyvinvointiin. Itsensä toteuttaminen, harrastaminen ja esimerkiksi omasta terveydestä huolehtiminen on vaikeaa, kun raha ei tahdo riittää edes ruokaan ja välttämättömiin lääkkeisiin. Onkin tärkeää, että eläkepolitiikkaa seurataan ja eläkkeitä kehitetään tasa-arvonäkökulmasta.

Kirjoitus on julkaistu Feministipistoja –blogissa 22.8.2018

 

The post Eläkkeellä olisi aikaa, mutta onko rahaa appeared first on ANNIKA LAPINTIE Kansanedustaja, varatuomari.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ai nainen jää eläkejärjestelmässä tappiolle? Tai tonnin eläke edustaa köyhyyttä?

Ensinnäkin odotettavissa oleva elinikäni ja eläkeikäni ovat samat. Naispuoliset ikätoverini vetävät eläkettä keskimäärin sen 7 vuoden ajan. Minulle kyllä kelpaisi että jokainen säästäisi eläkkeensä itse. Varmaan sitten akoillekin kun kerran kokevat katkeruuteen olevan aihetta.

Toiseksi eläketonni nostaa saajansa kirkkaimpaan tulokärkeen maailmassa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Takuueläkettä on nostettava 775,27 €-sta 875,27 siis 100 euroa ja siten että se tulee täysmääräisenä tilille.
Muutoin yleisen eläkesäännön mukainen 60 %-a eläketason muuttaminen alan palkasta on pulmallista.
Ratkaisuna pitää olla eläketulo vähennys lähtien pienemmissä eläkkeissä progressiivisesti reilummasti suuremmaksi kuin nykyisessä verotuksessa.
Tämä Annika Lapintien kannatettava avaus ongemaan voidaan rahoittaa säästyvillä hallinnollisilla kuluilla uuteen sote ja maakuntamalliin siirtymisellä.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Annika Lapintie taisi vastustaa eläkeindeksin korjaamista alkuperäiseen muotoon, jossa eläkkeet nousevat palkkojen kanssa suhteessa saman verran.
Eli on turhaa taivastella rahapulaa, kun ei halunnut korjata vääryyttä.

Pekka Iiskonmaki

Kommunismissa kaikki ovat köyhiä. Vain puoluekaaderi on rikas, kuten plogisti.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Kuinka monta vuotta enemmän nainen nauttii eläkkeestä mieheen verrattuna. Keskimäärin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Naimisissa olevat/olleet naiset elävät yleensä pitempään kuin aviomiehensä, jolloin lesket saavat oman eläkkeensä lisäksi perhe-eläkettä eli ns. leskeneläkettä elämänsä loppuun asti.

Ja ajan myötä se kuuluisa naisen pienempi euro ajaa vähitellen kiinni ja ohikin miehen euron, jonka tämä eläessään oli ansainnut ja kuoltuaan leskelleen luovuttaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

TAKUUELÄKETTÄ SAA 39 000 ALLE 51-VUOTIASTA
UP/BIRGITTA SUORSA29.12.2015 10.00
KOTIMAA
Liki 100 800 suomalaista saa takuueläkettä. Heistä alle 30-vuotiaita on 12 700.

Yhteensä 39 000 alle 51-vuotiasta saa Suomessa Kelan maksamaa takuueläkettä. Kaikkiaan alle 65-vuotiaita takuueläkeläisiä oli marraskuun lopussa 61 100.

Työkyvyttömät nuoret ja nuoret aikuiset ovat Kelan mukaan kasvava takuueläkeläisten ryhmä. Jos työtapaturma tai vakava masennus johtaa työkyvyttömyyteen, työkyvyttömyyseläke jää nuorilla usein niin pieneksi, että sitä paikataan takuueläkkeellä. Toisinaan takuueläke on näissä tapauksissa nuoren ainut eläketulo.

Takuueläke on viimeinen eläketurva, jos työeläke ja/tai kansaneläke jää liian pieneksi. Takuueläkettä voi saada enimmillään 746,57 euroa kuukaudessa.

Takuueläkkeen ohella muuta eläkettä voi saada ennen verotusta yhteensä 739,81 euroa kuukaudessa. Siitä ylimenevä osuus vähentää takuueläkettä. – Varhennetulla vanhuusseläkkeellä rajat ovat pienemmät.

ILMOITUS

Työeläke jää liian pieneksi
Takuueläke myönnetään vasta, kun hakija on hakenut sekä Suomesta että ulkomailta kaikki muut eläkkeet, joihin hän on oikeutettu.

Kaikista takuueläkkeen saajista 90 prosenttia saa kansaneläkettä: työkyvyttömyyseläkettä, pitkäaikaistyöttömän vanhuuseläkettä, varhennettua vanhuuseläkettä tai vanhuuseläkettä.

Vanhuuseläke eli kansaneläke myönnetään 65 vuotta täyttäneille. Täyden kansaneläkkeen saa, jos henkilöllä ei ole lainkaan työ- tai yrittäjäeläkettä. Silloin yksinasuvan kansaneläke on 636,63 euroa kuukaudessa, parisuhteessa olevalla 549,69 euroa kuussa.

Monella takuueläke paikkaa pieneksi jäävää työeläkettä tai yrittäjäeläkettä. 65-vuotta täyttäneistä kaikkiaan 39 600 saa takuueläkettä, koska työ- tai yrittäjäuran aikana kertynyt eläke jää liian pieneksi.

Eniten 65- ja 66-vuotiaita
Ikäluokittain tarkasteltuna suurimmat takuueläkeläisten ryhmät ovat 65- ja 66-vuotiaat. Kummassakin on noin 2 500 eläkeläistä. Seuraavaksi suurin ryhmä ovat 67-vuotiaat, joista takuueläkettä saa 2 400 suomalaista.

Moni eläkeläinen ei edelleenkään tiedä oikeudestaan takuueläkkeeseen.

Takuueläkettä haetaan Kansaneläkelaitokselta. Myös hoitaja tai lähiomainen voi hakea toisen puolesta takuueläkettä, jos tämä ei itse pysty hakemaan sitä sairauden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn takia.

NYT suomessa on ihmisryhmä eli 700 000 työtöntä joille ei kerry eläkettä koska ovat mm.aktiivimallin tapaisissa hanttihommissa joista ei palkkaa makseta ja sitä ei kerry niin paljoa muutaman tunnin työssäolosta ja näistä ilmaistöistä - korinpunontakursseista,vihanhallintakursseista,pupuleikkikursseista jne.ei ollenkaan.Kun nyt joutuvat niin naiset kuin miehet tekemään PALKATTA töitä ja elämään asumistuella ja toimeentulotuella ei eläke kerry kenellekkään,sukupuolesta riippumatta.Koskee myös hallituksen halpatyövoimaa.Eli veronmaksajien maksamaa työvoimaa yrityksille jotka eivät halua palkata oikeita työntekijöitä.

Nythän takuueläkettä saa jo useampi tuo on 2015 v.vanha juttu.Siellähän on tulossa ne hallituksen epäonnistuneen maahanmuutonkin reservit joita sieltä 1990 asti ja lisää lappaa hallituksen halpatyövoiman muodossa,kun poistettiin esteet senkin tieltä.

1200 eläke on ruhtinaallinen kun vertaa tulevaisuuden eläkeläisten eläkkeisiin joita ei kerry ollenkaan.Kun Arkadianmäellä istuu 6000-7000 euron kuukausipalkkioilla ja matkakorvauksilla ,terveydenhoidolla ,i padit ynm.joita jaellaan näille joilla on omasta takaa millä maksella se on enemmän kuin es.osa-aikaisen koko vuoden ansiot ja kaiken lisäksi suurin osa näistä osa aikaisista ynm.nolla ,määräaikaisista jne.työntekijöistä ei kuulu työterveyden piiriin,eikä kyllä noudateta muitakaan lakisääteisiä oikeuksia missään kohtaa.

Totuushan on se,että suuri osa oikeata työtä tekevistä ei elä edes sinne keskustan eläkeikään asti joten säästyvät nekin eläkerahat herojen takapuolia lihottamaan ja bonuseläkkeisiin ynm.palkkiovirkojen eläkkeisiin valtion ylisuurista palkoista saataviin.Lisäeläkkeisiin suojatyöpaikoista.KESKUSTA nosti kahteen kertaan eläkeikää koska herrojen ja ketkujen BONUSELÄKKEET pitää saada ,muista ei väliä.Nuorille ei eläkettä kerrykkään koska ei ole oikeaa duunia.

1200 eläkeläiset tuskin miettivät monikaan raskaan ja kuluttavan työelämänsä päätteeksi muuta kuin sitä että saavat edes muutaman vuoden olla "rauhassa"ja JOS sairauksiltaan ja kivuiltaan kykenevät,elävät siellä ylihintaisissa vuokra-asunnoissaan tai yksityisten sijoittajien vuokra-asunnoissa hiljaista eloaan.Apteekki ja -kotihoito vie loput.Mitään toimeentulotukea ei heru,eikä 20 euron asumistukea enempää.60 v.kun kuollaan pois,eipä niitä 1200 eläkettä "saavia"niin kauheasti olekkaan .Joku eliniänodote on täysi kusetus jonka keksi vanhasen hallitus kun tosiasiassa letkuissa makaava vanhus ei ole mikään elämästä nauttiva eläkeläinen ja sellaiset lasketaan mukaan tähän hallituksen malliin jotta vääristely suomalaisten eliniästä saatiin valehtelemalla syötettyä vaalikarjalle.

Kun keskustan-kokoomuksen eläkeläiset ovat rikkaita,varakkaita ja suojatyöpaikoistaan saavat elinikäiset eläke etunsa ja pääsevät rahalla 7000 kk.maksaviin seniori palvelukoteihinsa ,muut saavat tyytyä laitoksiin joissa lääkkeillä laitostuvat 3kk.Koskee toki muitakin veronmaksajien rahoilla eläviä ja suojatyöpaikoissaan istuvia,joille puoluekirja takaa suojatyöpaikan ja sitä kautta eläke-edut..jos joku valtion virkamies istuu tyhjänpanttina vuosikaudet ja saa täyden eläkkeen päälle,kuten suomessa,niin huh,huh.Puhumattakaan sopeutumiseläkeläisistä ja muista pummeista,joita muut elättävät vielä senkin jälkeen kun he ovat veronmaksajien rahoilla saaneet verkostoitumisensa kautta duuneja ja ilmaisia mahdollisuuksia,näkyvyyttä jne.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Lamavelallisten myynti velkaorjiksi Norjaan - mitä vastaavat Paavo Lipponen, Suvi-Anne Siimes ja Sauli Niinistö

http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84064-l...

Ei kannata näitäkään unohtaa.ent.vasemmiston siimes istuu nyt palkkiovirassaan eläkeyhtiössä ja loikkasi kokoomukseen.Hyvin näkyy pyyhkivän muillakin..

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3268860-lin...

Ulosotossa on kasvava joukko eläkeläisiä sosiaali ja terveydenhoidon maksujen takia ja toki ne kaikki entisetkin joiden omaisuus vietiin ns."laman"seurauksena ja joiden velkataakka taattiin loppuiäksi velkojen myymisellä Norjalaisille.Kun yrittäjille kaiken lisäksi keksaistiin olemattomia verovelkoja niin jo..

Käyttäjän KariKeto kuva
Kari Keto

Jotenkin tuntuu niin surkuhupaisalta lukea kansanedustajan
tekstiä, aina vaalien lähestyessä tulee huoli eläkeläisistä.
Sanoisi mieluimmin, meillä on ongelma, mutta ei keskitytä siihen
vaan miten se ratkaistaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olisi hyvä pitää mielessä, että tuo jako niihin, joilla olisi varaa muttei aikaa ja niihin, joilla olisi aikaa muttei varaa, pätee myös työikäisiin työväenluokkaisiin (eli noin 99% suomalaisista työikäisistä). Kapitalisteilla on tietysti niin aikaa kuin varaa, mutta heitä on alle 1% väestöstä.

Tuo jako syntyy kapitalistisesta talousjärjestelmästä.

Vasemmistoliiton olisi aika alkaa vaatia talousjärjestelmän vaihtamista sosialistiseen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Janne Kejo

Mallia voisi hakea nyt vaikka Venezuelasta !

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Etkö Annika ole vielä huomannut, että ei pelkästään naisten eläkkeet jää pieniksi lähitulevaisuudessa. Suomessa kun on työttömyyttä ollut sitten 1990-luvun niin valtavasti, että kaikkien pitkäaikaista työttömyyttä kärsineiden eläkkeet tulevat jäämään minimitasolle.

Martti Nurmi

Lapintie on huomannut, että kohta on vaalit ja eläkeläisiä on paljon. Vaalikautena on kyllä ollut puhetta taitetusta indeksistä, muistaakseni ihan eduskunnassakin. Kummalle puolelle Lapintie asettui?

Liisa Nyqvist

Onneksi Annikalle itselleen kertyy niin hyvä eläke, että pystyy eläkepäivillä tekemään, mitä huvittaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Köyhimpien eläkeläisten tilanne olisi paljon parempi, elleivät Suomen hallitukset olisi jo yli 20 vuoden ajan harjoittaneet leikatun eläkeindeksin politiikkaa. Se on oleellisesti kurjistanut eläkeläisten asemaa. Leikattu indeksi olisi korvattava palkkaindeksillä ja maksettava pitempään eläkkeellä olleille korvaus vuosien mittaan menetetyistä eläketuloista.
Pienimmistä eläkkeistä ei oteta veroa. Mutta nuo vähävaraisimmat kansalaiset kantavat tilanteen pakosta rahansa ruokakauppaan ja maksavat huippukorkeita Alveja. Siinä on heidän veronsa. Eikä tuo veroprosentti ole matala.
Suomessa tarvittaisiin myös eläkekatto niin kuin sivistyneissä demokratioissa.

Toimituksen poiminnat