annikalapintie

Ei aseita sota-alueille

Tänään eduskunnassa käsiteltiin asevientilainsäädännön uudistamista ja jätin samassa yhteydessä kirjallisen kysymyksen aseviennin läpinäkyvyyden parantamisesta.

Suomen asevientilainsäädäntöä ollaan uudistamassa, koska asekaupassa pyritän tiivistämään Euroopan unionin yhteistä sisämarkkinaa. Tässä yhteydessä asevientiä Suomesta toiseen EU-maahan helpotetaan.

Suomella on ollut avoin ja läpinäkyvä asevientikäytäntö, jolla on pyritty varmistamaan, ettei suomalaisia aseita tai aseiden osia kulkeudu konfliktialueille kiihdyttämään sotia tai muita ihmisoikeusrikkomuksia. Suomesta ulkomaille suuntautuva asevienti on luvanvaraista ja siihen tarvitaan aina Puolustusministeriön lupa riippumatta siitä mihin maahan vienti suuntautuu.

Suomi on hallitusohjelmassakin sitoutunut Euroopan unionin yhteisiin aseviennin käytännesääntöihin, jotka kieltävät muun muassa aseviennin sotaa käyviin maihin. Käytännössä nuo paperilla yleviltä näyttävät säännöt eivät kuitenkaan ole tehokkaita, sillä eurooppalaisia aseita kulkeutuu jatkuvasti konflikteihin.

Ymmärtääkseni jatkossa jos joku EU-maa päättää jälleenviedä suomalaisia aseita tai aseiden komponentteja, tulee jälleenviennistä ilmoittaa Suomeen ja kertoa ilmoituksessa muun muassa aseen loppukäyttäjä.

Kuinka hallitus aikoo lain uudistuksessa parantaa lupakäytännön läpinäkyvyyttä erityisesti jälleenviennin osalta ja varmistaa sen, ettei suomalaisia aseita kulkeudu toisen EU-maan kautta sota-alueille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Miten se itselataavan/kertatuli/sarjatuli konekivääri/konepistoolin kielto edistyy Annika?

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Hankala tuote ja kauppatavara nämä aseet. Niitä kun ei saisi myydä sinne missä niitä käytetään!

Juhani Putkinen

Sitten kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun, niin olisi vallan erinomaista jos joku myisi Suomelle aseita.

Toimituksen poiminnat