annikalapintie

Kuntien asiakasmaksujen perinnässä luovuttava perintätoimistojen käytöstä

Turun kaupunki on ulkoistanut asiakasmaksujensa perinnän ylikansalliselle perintätoimistolle Aktiv Kapitalille. Tämä vuodesta 2009 alkaen toteutettu käytäntö on aiheuttanut kaupunkilaisten eriarvoistumista ja sen taloudellinen hyöty on myös kyseenalainen.

Yksityiset perintätoimistot Aktiv Kapital, Lindorff ja Intrum Justitia tekevät eri puolilla Suomea suuria voittoja pienituloisten kansalaisten kustannuksella. Kunnallisten palveluiden asiakasmaksut, kuten terveyskeskusmaksut, lasten päivähoitomaksut sekä hammaslääkärimaksut ovat jo itsessään korkeita pienituloisille ihmisille. Kun päälle mätkäistään perintäkulut, voi lasku kasvaa ylivoimaiseksi.

Perintätoimistot laskuttavat pääsääntöisesti lain salliman enimmäistaksan mukaan. Lain mukaan maksumuistutuksesta voidaan vaatia viisi euroa ja maksuvaatimuksesta 12 euroa. Samasta velasta perintäkuluja voi kertyä enintään 59 euroa. Tämä on pöyristyttävän paljon esimerkiksi maksamattomasta terveyskeskusmaksusta, joka on Turussa tällä hetkellä 13,70 euroa.

Valtaosan perittävästä summasta muodostavatkin varsinaisen asiakasmaksun sijaan usein perintätoimiston omat perintäkulut. Laskuttajana toimivan kaupungin osuus tuloista jää olemattoman pieneksi.

Ihmisten eriarvoisuutta lisää se, etteivät perintäkulut sisälly julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen maksukattoon, joka on nyt 633 euroa vuodessa. Maksuvaikeuksiin joutuneille ihmisille maksukatto on siis käytännössä tätä korkeampi. Perintäkulut eivät myöskään vanhene, vaan perintäkierre voi jatkua, vaikka itse asiakasmaksut olisivat jo vanhentuneet.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa on kartoitettu syitä siihen, miksi kunnat käyttävät perintätoimistoja. Tutkimuksessa kunnat esittivät tärkeimmäksi syyksi perinnän kustannustehokkuuden. Käytännössä tehokkuus on kyseenalaista, jos perintään menevät asiakasmaksut siirtyvät kaupungin itsensä maksettavaksi lisääntyneinä sosiaalimenoina.

Tulonsiirto kaupungilta ylikansallisille perintätoimistoille ei ole tarkoituksenmukaista. Kaupungin ja sen asukkaiden etu olisi, että asiakasmaksujen perinnässä toimittaisiin ilman välikätenä toimivia perintätoimistoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Aktiv-Kapital on norjalainen yritys.
Instrum Justitia on ruotsalainen yritys.
Lindorffin omistaa 50%:sti Investor AB, joka on Wallenbergien työkalu.
Lindorff on käytännössä ruotsalainen yritys.

Ala on yleensäkin Suomessa ei-suomalaisten yritysten dominoima. Voitot menevät pääasiassa Ruotsiin. (ja Norjaan).

Suomeen on ruotsalaisten yritysten helppo tulla,koska kaikki viranomaispalvelut tuotetaan ruotsiksi valmiiksi. Toista se on venäläisillä. Heille ei ole punaista mattoa odottamassa.

Heikki Ylönen

Niin, nyt puhut asiaa. On vaan niin että aihe ei kiinnosta enemmistöä. Asiaan liitty myös Kelan virkamiesten(joista e´nemmistö on naisia) tekemät kirjausvirheet. Esim. kuukausitulot on asumituki hakemuksessa kirjattu vuosituloiksi on yleinen virhe, jonka olen itse kokenut. Valittaminen ei auta, sillä Kela pakenee vastuutaan menemällä viidakkoon josta pirukaan ei ota selvää. Asia on vakava ja se tulee saattaa yleiseen tietoisuuteen niin että koko suomen kansa ymmärtää miten meitä kusetetaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Annika Lapintie.

Tuo on paikka, jossa vasemmisto yhdessä voisi tehdä jotain todella hyödyllistä.

Noiden perintoimistojen sopimukset kaupunkien,- ja kuntien kanssa on peruutettava.

Laskutus karhuineen päivineen on siirrettävä takaisin toimijoiden itsensä hoidettaviksi. Se mm. työllistää.

Vasemmisto on nyt hallituksessa. Perintätoimistot ovat porvareiden ostamia palveluita kunnille,- joka on sikamaista toimintaa,- ja ääretöntä ahneutta vähävaraisten kustannuksella.

Hallituksessa tämä asia on laitettava kysnnyskysmykseskis, jonkun porvareille tärkeän asian vastapainoksi.

Nyt, kun Annika Lapintie otit asian esille, oletan, että tämä ei jäisi pelkäksi puheeksi.

Voisit oikeastaan vastata onko asian eteen jo tehtynä jotain?

Heikki Ylönen

Ei ole Annika Lapintie tehnyt eikä vasemmistoliitto mukaan lukien muut hallitusdpuolueet tehneet asian hyväksi yhtään mitään. Tyhjää löpinnä vain millä ei ole mitään merkitystä kansalaisten hyvinvoinnin ja perusturvan kohentamiseksi. Amen

Jouni Haimi

Niin tulimeileen että minkiäs puolueen puheenjohtajana oli joku siimes niminen nainen joka myi lamavelkoja juuri tuolle aktiv kapital yhtiölle

Roni Huhta

Itselleni tuli terveyskeskusmaksu Oulussa suoraan Lindorffilta, olin hivenen yllättynyt ja vähäsen vittuuntunut. Mutta kun lepakkolinja tuonne Linskalle on niin soitin tutulle asianhoitajalle ja maksoin vain terveyskeskusmaksun en perintäkulua.

Jonkinverran toivoisin että julkisten palveluiden tuottajat ottaisivat aivot ihan oikeasti käteen ja yrittäisivät miettiä näitä aivopieruja ihan antaumuksella. Perintäyhtiö on perintää varten, laskutus on asia erikseen.

Olli Pusa

Tuo julkisen vallan innokas perintätoimistojen käyttö on tosiaan kummallinen asia. Todellisauudessa perintätoimiston käyttö yleensä räjäyttää kustannukset uusiin sfääreihin. Alkuperäinen perittävä summa voi olla pieni murto-osa laskusta, jota perintätoimisto karhuaa.

Esimerkiksi kaupunki perii pientä terveyskeskusmaksua. Perintätoimiston kautta summa kasvaa valtavasti. Rahat ulosmitataan vaikeuksissa olevalta kaupunkilaiselta, joka joutuu kasvavaan vaikeuksien kierteeseen. Ja lopuksi kaupunki joutuu avustamaan terveyskeskusmaksun laiminlyönyttä sosiaalitoimen kautta.

Miksi näin?

Onko kyse vain tyhmyydestä, jossa kaupunki ei ymmärrä kokonaisuutta ja yksittäiset pikku toimijat kaupungissa yrittävät esittää tehokasta ja säästää omissa kuluissaan - kokonaisuuden kustannuksella?

Onko kyse laiskuudesta, siitä että kaupungissa joku taho ei viitsi nähdä vaivaa palkkansa eteen, vaan hoitaa asiat laiskimmalla mahdollisella tavalla?

Onko kyse korruptiosta, siitä että peritätoimistot ovat rahoittaneet puolueen tai sen kellokaiden kampanjoita ja vastalahjaksi saavat satumaisen kannattavaa liiketoimintaa kaupungin avustuksella?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Anteeksi myöhästynyt kommentti. Joku taisikin jo mainita ja ihmetellä, ettei asiasta isompaa kohua ole syntynyt. Toisaalta toinen jo kertoikin sen, että Suvi-Anne Siimes oli se, joka "prosessin" käyntiin saattoi omalla tavallaan. Ehkä historiamme huonoin valtionvarain-ministeri. Toivon totisesti, että kirjoituksesi lisäksi, myös teet asialle jotain.

Toimituksen poiminnat