annikalapintie

Suomi vihdoin Ottawan miinakielto-sopimukseen!

Ulkoasiainvaliokunta hyväksyi tänään mietinnön, jossa esitetään Suomen liittyvän jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen ensi vuonna. Eduskunta äänestää mietinnön hyväksymisestä ensi viikolla.

Sopimukseen on liittynyt 158 maata, kun vasta itsenäistynyt Etelä-Sudan liittyi hiljan sopimukseen

Suomi on viimeinen EU-maa, joka ei ole vielä allekirjoittanut Ottawan sopimusta. Suomen liittymisen jälkeen unioni on kokonaisuudessaan miinakiellon piirissä ja näin Suomi osaltaan vahvistaa EU:ta humanitäärisenä toimijana.

Ulkoasiainvaliokunta edellyttää Suomelta entistä määrätietoisempaa tukea miinoista koituvien ongelmien vähentämiseksi.

Esimerkiksi Afganistanissa miinat vaikeuttavat monin paikoin jokapäiväistä elämää ja maanviljelyksen harjoittamista. Suomi voisi jatkossa tarjota Afganistanin paikallisille toimijoille koulutusta ja osaamista juuri miinanraivauksessa.

Ottawan prosessi on Suomen osalta ollut pitkä ja mutkikas. Sopimukseen liittymiseen on ollut aikaa valmistautua huolellisesti ja hankkia korvaavia asejärjestelmiä.

Äänestän hyvillä mielin sopimuksen puolesta ja kehotan myös kaikkia muita kansanedustajia hyväksymään sopimuksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mikähän on tämän uudistuksen hinta veronmaksajille? Toimiva aseistushan korvattaneen jollain muulla, mikä ei liene ilmaista?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Kullervo Niittymaa

Millaiset ovat korvaavat järjestelmät?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Lyhyen ja keskipitkän matkan ohjukset (joita Suomella ei ole pariisin rauhansopimuksen takia)

Laajennettu kenttätykistö

Ilmasta maahan aseet hävittäjiin (Pariisin rauhansopimus kieltää Suomelta)

Kaukolaukaistavat räjähteet

erilaiset elektroniset valvonta- ja tähtäinjärjestelmät (kaikkein kallein ja sinänsä tehottomin ratkaisu, sillä eivät yksin riitä mihinkään ilman edellämainittuja)

Kullervo Niittymaa

Irrottaudumme siis Pariisin rauhansopimuksesta? Ovatko nämä korvaavat yhtä tehokkaita kuin miinat? Mitenkäs hintapuoli rauhan vallitessa tai sodassa?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Miinojen suurin hyöty on ollut niiden yksinkertaisuus, ne ovat halpoja ja niitä ei tarvitse vaihtaa kovinkaan usein, kaikki edellämainitsemani ovat kalliita ja tarvitsee vaihtaa muutaman vuoden välein.

Pentti Juhani Järvinen

Annika Lapintie, Vasemmistoliitto, Turku, on selvä korvaava järjestelmä. Eli mikä voisi lyödä kommarin, joka puolustaa "perusoikeuksia, sananvapautta ja kansalaisliikkeitä."

Roni Huhta

Toivottavasti mahdollinen hyökkäävä osapuoli osaa arvostaa Suomalaista sammaleista ovimattoa, ja yllä jyskävää tykistökeskitystä ilman taktista tehoa. Yksittäinen hyökkääjä voi taas hengittää rauhallisesti, koska Suomi kohdistaa aseitaan hyökkääjän suuntaan, mutta jättää tähtäämättä.

Onko Afganistanin miinaongelma nyt poistettu, voimmeko vihdoin huokaista helpotuksesta?

Petri Kivikangas

"Suomen liittymisen jälkeen unioni on kokonaisuudessaan miinakiellon piirissä ja näin Suomi osaltaan vahvistaa EU:ta humanitäärisenä toimijana."

Eli kyse on vain EU:n imagon kiillottamisesta, Suomen puolustuskyvystä piittaamatta.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Minä en ole milloinkaan ymmärtänyt miten Suomen miinakielto vähentää vaikkapa Afganistanin ongelmia. Kaiken kukkuraksi ns. korvaavat järjestelmät, eli kuorma-ammuksia käyttävät raketit ym. ovat huomattavasti vaikeampia raivat kuin miinat. Esimerkiksi Kosovossa miinoitteet saatiin purettua parissa vuodessa mutta räjähtämättömät tytärammukset ilahduttavat paikallisväestöä vieläkin. Kuvaavaa on että monet miinakiellon äänekkäimmistä kannattajista luulevat Ottawan sopimuksen kieltävän myös kuorma-ammuksilla levitettävät miinat.

Suomen miinakielto ei hyödytä yhtäkään sotatoimialueiden lasta mitenkään. Sen sijaan se on tulonsiirto kansainväliselle aseteollisuudelle.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

"Suomi voisi jatkossa tarjota Afganistanin paikallisille toimijoille koulutusta ja osaamista juuri miinanraivauksessa."
Suomalaiset rauhanturvaajat ovat raivanneet miinoja ja kouluttaneet niiden raivaamista vuosikymmenten ajan. Miten miinakielto pätevöittää raivaamisen kouluttamiseen? Eikö se juuri ole päinvastoin, ne jotka käyttävät miinoja osaavat myös paremmin raivata niitä ;)

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Se pätevöittää aivan yhtä hyvin kuin vaikkapa esimerkiksi:
1. Pietarin torilta ostettu todistus lääkärin toimen harjoittamiseen
2. B -ajokortti lennonopetukseen
3. Absolutistin antamaan juhlien drinkkivinkit tai
4. Nunnaluostarin jäsenyys seksivalistukseen.
Toisin sanoen tasan nollan verran. Kuka vain pystyy keksimään listaan lisää numeroita. Annika Lapintie voi puolestaan vetäytyä kammioonsa miettimään, mikä olisi aihe, josta hän tietää kaikkein vähiten. Siinä kannattaakin sitten ryhtyä neuvomaan muita. Veikkaan, että tämä maanpuolustusasia on aika korkealla siellä käänteisen kymmenen kärjessä -listan yläpäässä.

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Se ero Suomella moniin muihin valtioihin, on se että Suomi ei ole kovinkaan puolustuskykyinen, kun katsotaan itään päin.

Mitäs sitten käy jos joskus 60-vuoden päästä Venäjän johto päättää että Suomi on ollut liian kauan itsenäinen, ja lähtee valtaamaan? Tämä tulee heijastumaan sukupolviin, pitää ottaa se huomioon.

Mitä sitten valtio tekee niille miinoille?

Vihervassarit vauhdissa, niitten mielestä kaikki aseet tulisi kieltää Suomelta, jotta sitten tulevaisuudessa jos tulee sotaa niin ihmisiä ei tapettaisi yhtä paljoa ja eläimiä ei kuolisi niin paljoa vahingossa. :)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Annika Lapintie kuuluu siis niihin jotka sidotaan puuhun hyökkääjän eteen huutamaan että tästä ei saa tulla...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Tämä päätös tulee olemaan katastrofaalinen Suomelle.

Heikki Kunttu

Miinakielto on ensimmäinen askel, seuraavaksi kielletään kovien patruunoitten käyttö. Työsuojelullakin on armeijassa paljon tehtävää, sodassahan voi joku loukkaantua, myös henkistä kiusaamista varmaan ilmenee. Suomi edelläkävijänä ja maailma pelastuu!

Kullervo Niittymaa

Minä en kyllä ymmärrä. Miksi osa päättäjistämme toimii kuin olisimme suurvalta? Me olemme pieni kansakunta varustettuna hyvin rajallisilla luonnonvaroilla.

Jos maahamme hyökätään niin kuka silloin pohtii mahdollisista ongelmista maassamme sodan jälkeen? Ne kuulkaa tulevat olemaan hiukan eri kaliiberin probleemia kuin miinojen tappamat muutamat siviilit. Voi Jeesuksen lannevaate, etten paremmin sano.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miten lie sen prosenlaskutaidon kanssa?

Juhani Putkinen

Suomen Puolustusvoimille pitää hankkia suuri määrä kaukolaukaisimia, joilla voidaan räjäyttää esimerkiksi 500 m etäisyydeltä mm. kylkimiinoja ja viuhkapanoksia radioteitse (johdottomasti).

Kylkimiinoja ja viuhkapanoksia on hankittava lisää.

-----

Tietenkin olen jalkaväkimiinat Suomelta kieltävään sopimukseen liittymistä vastaan - mutta ei se mitään auta.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Juhani, radioitse laukaistavia panksia pystyy häiritsemään jammereilla. Näitä käytetään Afganistanissa ja tienvasrsipommien uhkaa on saatu laskettua merkittävästi. Low tec on joskus tehokkainta.

Juhani Putkinen

Radiospektri on niin laaja, ettei ole mahdollista häiritä tehokkaasti koko taajuusaluetta.

Tietenkin esimerkiksi langattomien ovikellojen tunnettua taajuutta on helppo häiritä - varsinkin kun lähetysteho on hyvin alhainen.

Olen itse suunnitellut kaukolaukaisimia ja kouluttanut niiden käyttöä esimerkiksi virolaisille kadeteille ja suojeluskuntalaisille. Kaukolaukaisinta on yritetty häiritä, mutta tuloksetta. Kun nappia on painettu, niin räjähdys on tapahtunut.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Ei näin eduskunta, ei näin. EI tässä ole mitään järkeä.

Ari Anttila

Tämä miinakielto on vaan niin ylisolidaarista pelleilyä.

Ensinnäkin:
Suomi ei miinoita, eikä tule miinoittamaan toisia valtioita, kuten esim. Yhdysvallat viljeli miinoillaan Vietnamia.

Miinat laitetaan oman maan rajalle. Siihen kohtaan, mihin hyökkääjällä ei ole mitään asiaa.

Miina ei ole hyökkäys- vaan puolustusase.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Suomelle liittyminen Ottawan sopimukseen on selvä strateginen virhe, joka vähentää edellytyksiämme itsenäiseen ja uskottavaan maanpuolustukseen. Pitääkö Suomen kaikessa olla mallioppilas? Miksi esim. Venäjä, Yhdysvallat, Pakistan ja Intia eivät aio liittyä Ottawan sopimukseen? He ovat kaikki sentään ydinasevaltioita.

Ovatko kaikki sopimuksen allekirjoittavat kansanedustajat myös etulinjassa silloin kun kriisi tapahtuu?

Tämä sopimus on maanpetokseen verrattavaa toimintaa! Hävetkää!

Toimituksen poiminnat