annikalapintie

Säästöjen sijaan veronkorotuksia suurituloisille

Väittelin keskiviikkona Kimmo Sasin (kok.) kanssa taloustilanteesta. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Sasi esittää mallia, jossa puolet valtiontalouden sopeuttamisesta toteutettaisiin leikkauksina ja puolet veronkorotuksina.

Leikkauksista olen Sasin kanssa eri mieltä. Kuilun partaalla heiluvan talouden tukahduttaminen julkisen talouden leikkauksilla voisi viedä kuilun pohjalle. Tämä on suurempi riski kuin mahdollinen väliaikainen lisävelkaantuminen. Tasapainottamisen aikataulu on siksi harkittava tarkkaan.

Valtiontaloutta tulee kohentaa ennen kaikkea suurituloisille suunnatuilla veronkorotuksilla. Mahdollisuuksia on paljon, jos niistä vain päästään sopuun.

Esimerkiksi hallitusohjelmaan kirjattua pääomatuloveroa voitaisiin kiristää nyt esitettyä enemmän, samoin osinko- ja pankkiveroa.

Harmaaseen talouteen ja veronkiertoon puuttumalla voitaisiin saada valtion kassaan satoja miljoonia euroja lisätuloja. Myös hallitusohjelmassa selvitettävä uraanivero tulisi toteuttaa mahdollisimman kireänä.

Valtiolle tuottoisa arvonlisävero sen sijaan rokottaa eniten pienituloisia. Verotusta pohdittaessa onkin pyrittävä siihen, että kokonaisuus on tuloeroja kaventava: jos arvonlisäveroa korotetaan, on samassa yhteydessä kiristettävä myös suurituloisten veroja.

Sen sijaan välttämättömyystarvikkeet, kuten ruoka ja lääkkeet, on jätettävä kaikkien korotusten ulkopuolelle.

Käynnissä oleva presidentinvaalikampanja on oiva tilaisuus nostaa vasemmiston vaihtoehtoja esille. Paavo Arhinmäki on avannut hienosti verokeskustelua esittämällä suurimmille omaisuuksille varallisuusveroa sekä suurituloisille asetettavaa solidaarisuusveroa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

J. Gagarin

"Valtiontaloutta tulee kohentaa ennen kaikkea suurituloisille suunnatuilla veronkorotuksilla. Mahdollisuuksia on paljon, jos niistä vain päästään sopuun."

Ikävä kyllä suurituloisia on niin vähän, ettei heiltä kerättävä vero vaikuta valtiontalouden tasapainoon juuri sitä eikä tätä. Ellet sitten tarkoita kaikkia mediaanitulon ylittäviä kansalaisia suurituloisina.

"Esimerkiksi hallitusohjelmaan kirjattua pääomatuloveroa voitaisiin kiristää nyt esitettyä enemmän, samoin osinko- ja pankkiveroa."

Tätä ei Suomi nykyisessä globaalissa maailmassa voi tehdä enää enempää kuin on tehty, muutoin niistä saatavat verotulot alenisivat ja Suomen talous menisi syöksykierteeseen.

"Harmaaseen talouteen ja veronkiertoon puuttumalla voitaisiin saada valtion kassaan satoja miljoonia euroja lisätuloja. Myös hallitusohjelmassa selvitettävä uraanivero tulisi toteuttaa mahdollisimman kireänä."

Lopullinen tavoite on kansalaisten hyvinvointi ja harmaa talous suosii kuluttajia, jotka sitä hyödyntävät edullisin hinnoin. Tässä tapauksessa oikeudenmukaisuuden tuominen yritysten kilpailutilanteeseen harmaata taloutta voimaperäisesti suitsimalla alentaa taloudellista toimeliaisuutta ja korottaa hintoja. Asia ei siis ole täysin mustavalkoinen, joskin lakien mukaanhan sitä pitää aina toimia. Pitää vain pitää suhteellisuuden taju mielessä. Vasta äsken oli ravintolapäivä, jolloin koko maa oli tulvillaan harmaan talouden harjoittajia.

"Valtiolle tuottoisa arvonlisävero sen sijaan rokottaa eniten pienituloisia. Verotusta pohdittaessa onkin pyrittävä siihen, että kokonaisuus on tuloeroja kaventava: jos arvonlisäveroa korotetaan, on samassa yhteydessä kiristettävä myös suurituloisten veroja."

Kuten toteat on ALV hyvin tuottoisa ja kattava vero. Se ei rokota eikä suosi ketään kansalaista tai ryhmää toistaan enempää. Suurituloiset kuluttanevat enemmän kuin pienituloiset ja niin muodoin tulevat maksamaan myös ALV:ta enemmän. Tuloerojen kaventaminen puolestaan ei ole kannatettavaa, sillä sellaisesta ei ole mitään positiivisia seurauksia taloudelle.

"Sen sijaan välttämättömyystarvikkeet, kuten ruoka ja lääkkeet, on jätettävä kaikkien korotusten ulkopuolelle."

Toisaalta välttämättömyystarvikkeiden kohdalla ALV:n korotus ei aiheuta kysynnän supistumista samassa määrin kuin esimerkiksi ylellisyystuotteiden kohdalla, joten niistä saa korotuksella faktisestikin lisätuloja valtiolle eikä kulutuskysynnän aleneminen aiheuta talouden näivettymistä.

"Paavo Arhinmäki on avannut hienosti verokeskustelua esittämällä suurimmille omaisuuksille varallisuusveroa sekä suurituloisille asetettavaa solidaarisuusveroa."

Varallisuusveroa kannattavat he, jotka kannattavat sosialismia eli yhteiskunnan taholta tapahtuvaa ryöstöä. Kiinteistöverokin pitäisi siksi poistaa. Solidaarisuusvero ei ole ratkaisu budjettivajeeseen, mutta se kyllä tehokkaasti alentaisi yrittämismotivaatiota, kouluttautumismotivaatiota ja talouskasvua.

Jukka Korhonen

"Tämä on suurempi riski kuin mahdollinen väliaikainen lisävelkaantuminen. Tasapainottamisen aikataulu on siksi harkittava tarkkaan."

Väliaikainen? Nyt valtio ottaa uutta velkaa 8 mrd/v ja koko vaalikauden aikana 27 mrd, jos ei tehdä lisäleikkauksia tai nosteta veroja. Samaan aikaan kunnat velkaantuvat tahoillaan.

Milloin sinun, Annika, mielestäsi tuo "väliaikainen" lisävelkaantuminen lopetetaan? Asiantuntijat puhuvat jo pitkäaikaisesta matalan talouskasvun jaksosta. Velkaannutaanko seuraavat 10 vai 20 vuotta?

Euro kyntää syvällä siksi, että valtiot ovat velkaantuneet liikaa. Liikaa ne ovat velkaantuneet sen takia, että demokratiassa poliitikot eivät "koskaan" lyhennä valtionvelkoja - niin hyviä aikoja ei tule "koskaan", rahalle on aina "parempaa" käyttöä.

Kerropa meille nyt oma tarkkaan harkittu budjetin tasapainottamisaikataulusi.

Samalla voit ottaa kantaa siihen, että pitääkö valtionvelkaa alkaa joskus lyhentämään.

Pekka Heliste

Porvarihallitus ajoi julkisen sektorin palkkajohtajaksi ja se on ongelma koko Suomen kansantaloudelle.

KJulkisen sektorin korkea palkkataso ryövää pätevintä työvoimaa kilpailualoilta ja Suomen vienti kärsii sen vuoksi

Julkisen sektorin palkkoja pitäisi leikata 30 % Viron malliin, samalla vientialoista tulisi kilpailukykyisiä työmarkkinoilla ja julkisen talous tasapainottuisi

J. Gagarin

Julkinen sektori nousi palkkajohtajaksi lähinnä jäykkien virkaehtosopimusten myötä samalla kun yksityisellä sektorilla on jouduttu säästelemään. Siitähän se budjettivajekin osittain johtuu.

Mutta eiköhän se liene porvarihallitus, joka auliimmin olisi esittämääsi julkisen sektorin kustannusleikkausta toteuttamassa. Vai luuletko, että tämän blogin kirjoittaja komppaa kanssasi?

Pekka Heliste

Porvarihallituksen leikkaukset eivät kohdistu virkamiesten palkkoihin

J. Gagarin

Meinaat siis, että vasemmistohallitus kyllä auliiisti leikkaisi kaikkien virkamiesten palkkoja 30%:lla? Siis jokaisen luukun takana nököttävän sosiaalitantan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Annika, tai Annikan avustaja. Kumpi tahansa, teistä tätä blogia hoitaa...

Annika kirjoitti viimeksi erittäin tärkeästä aiheesta:
http://annikalapintie.puheenvuoro.uusisuomi.fi/884...

Arvoisa puheenjohtaja: Mitä olette tehneet asian eteen, kun mitään ei ole kuulunut?

Pidän perintäyhtiöiden toimintaa yhteiskunnan kannalta yhtä haitallisena yrittämisen muotona, kuin pikavippi-firma-toimintaakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jutta Urpilainen tuossa ennen eduskuntavaaleja kertoi jo oman kantansa pieni- ja suurituloisuuteen. Annikalta haluaisin hänen kantasa siihen asiaan, koska muuten ilman määritelmiä on asiasta käytävä keskustelu tuuleen huutelua!

Samoin keskustelu suurimmista omaisuuksiista, jos niitä ei mitenkään määritellä.

J. Gagarin

Eikös se Jutan kanta ollut jotenkin sellainen, että "alle 3000 ansaitseva on pienituloinen ja yli 3000 ansaitseva on suurituloinen"?

Markku Laaksonen

Arvoisa edustaja Annnika, nyt on aika kannustaa yritteliäisyyttä ja elinkeinotoimintaa mahdollisimman paljon, jotta taataan yritystoiminta, saadaan aikaan työtä, toimeentuloa. Se on parasta sosialismia tähän hätään sekä kohdistuu oikelle ryhmille, palkansajille, ja tuo rahaa julkisen sektorin kassaan.
Velkaantuminen on katkaistava.

Yrittäminen edellyttää pääomahuoltoa ja kannustavaa pitkäjänteistä veropolitiikkaa, ei sen ylös-alas veivaamista. Yrittäjien tulo ehditään verottamaan, kun/jos sitä muodostuu. Himoverottaminen tappaa loputkin kotimaisesta yritystoiminnasta.
Samoin ns. suurituloisten, miten märitetään?, lisäverottaminen on puhtaasti ikiaikaista sosialistihokemaa, ilman todellista vaikutusta, verotulojen lisäystä.
Julkisen sektorin paisunut, tehoton, haluton virkakunta, mallia Valvira, tulee leikata ja ajanmukaistaa, korvata se jotain tekevällä henkilöstöllä, joka kykenee hyödyntämään nykyajan tietojärjestelmiä ja omaa vision että motivaation tehtäviinsä. Leikkausten tulee noudattaa talouselämän käytäntöä.

Siis tarvitaan leikkauksia ja kohdistetttuja pääomapanoksia plus tuki- toimenpiteitä. Pelkkä epäkohdista naukuminen, populisitisten puolitotuuksien hokeminen ei auta, on saatava aikaan positiivisiä signaaleja talouteen, jotta se saadaan toimimaan vireästi.
Tehtävä ei ole helppo, eikä maistu äärisosialisteille. Eivät he ole koskaan talouspolitiikkaa hallinneet.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Vielä kun jonakin päivänä nähtäisiin vasemmistopoliitikko, joka kertoisi, kuinka paljon Suomen valtion menojen kuuluisi olla.

Nyt menoja on 54 000 miljoonaa euroa vuodessa. Paljonko Annika menoja pitäisi vielä nostaa? Sataan miljardiin? Kahteen sataan miljardiin? Miksi veroja pitäisi ylipäänsä korottaa, kun valtion menot ovat koko ajan kasvaneet eli hyvinvointiin on koko ajan enemmän ja enemmän rahaa?

Niin paljon veroja ei ole missään koskaan kerätty, että ne olisivat riittäneet. Esittämäsi halpa vasemmistolainen ratkaisu kaikkeen ei ole ikinä ratkaissut mitään missään päin maailmaa.

http://alttisalomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6475...

Pekka Heliste

"Meinaat siis, että vasemmistohallitus kyllä auliiisti leikkaisi kaikkien virkamiesten palkkoja 30%:lla? Siis jokaisen luukun takana nököttävän sosiaalitantan."

Virkamiehet ovat pääsääntöisesti porvareita, joten julkisten palkkojen leikkaus ei ole ongelma vasemmsitolle

Se näkyy kansanedustajissakin, Kokoomus on virkamiespuolue, 2/3 edustajista on virkamiehiä

Pekka Heliste

Kokoomuksen kannatus virkamiesten joukossa näkyy ay-liikeen jodossa esim Akava, Tehy, poliisien liitot, upseeriliitot. lääkäriliitot ym julkisen alan yhdistykset ovat kokoomusjohtoisia

Toimituksen poiminnat