Soinin huuto ei eurokriisiä auta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini huusi tänään eduskunnassa kovaan ääneen ja väänteli naamaansa.

Soini ei ymmärrä, että huutamalla ei eurokriisiä karkoteta.

Euroaluetta uhkaa talouslama. Vaarana on, että myös Suomi ajautuu syvään taantumaan. Maamme talous on tiukasti kytköksissä ulkomaankaupan kautta euroalueeseen. Mitä syvempään kriisiin euroalue ajautuu, sitä vakavammat ovat kriisin seuraukset myös Suomessa.

Emme voi yhtäkkiä yllättäen vain laittaa ”piikkiä kiinni”. Sen sijaan oleellista on, kuka tukea saa ja millä ehdoilla. Vasemmistolla on tässä kolme keskeistä periaatetta.

Kriisin pääsyyllisten eli pankkien ja sijoittajien on kannettava suurempi vastuu kriisin kustannuksista. Kreikan velkojen leikkaaminen oli hyvä asia, joka siirsi jo laskua pankkien maksettavaksi.

Nyt on tärkeää säätää rahoitusmarkkinavero, jonka avulla voimme sekä rahoittaa kriisin kustannuksia että vähentää haitallista keinottelua.

Kansalaisten päätösvaltaa on vahvistettava markkinoiden ylivallan sijaan. Tätä puolustaa yksimielisen päätöksenteon korostaminen määräenemmistöjen sijaan Euroopan unionissa.

Tuuleen huutamalla ei vahvisteta eurooppalaisia hyvinvointirakenteita. On huolehdittava siitä, että sosiaaliturva ja julkiset palvelut ovat kaikkialla Euroopassa ihmisten saatavilla erityisesti taantuman oloissa, jolloin niitä eniten tarvitaan.

Kriisiä on tähän saakka yritetty torjua vakausvälineiden ERVV ja EVM avulla. Niiden keinot eivät kuitenkaan riitä, vaan näyttää siltä, että tarvitaan leveämpiä hartioita. Niitä etsitään nyt kansainväliseltä valuuttarahastolta ja Euroopan keskuspankilta.

Näissä päätöksissä mukana oleminen on kaikkien suomalaisten etu, toisin kuin mitä perussuomalaiset väittävät. Demokratiaa, pankkien vastuuta ja hyvinvointia on puolustettava.

Suomen äkkinäinen yksipuolinen irtautuminen euroalueesta johtaisi maamme arvaamattomiin ja entistä syvempiin talousvaikeuksiin.

annikalapintie
Vasemmistoliitto Turku

Olen Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Koulutukseltani olen varatuomari.
Tasa-arvo riippumatta ihmisten varallisuudesta ja henkilökohtaisista ominaisuuksista on toimivan yhteiskunnan perusedellytys. Minulle tärkeitä asioita ovat myös ympäristökysymykset, perusoikeudet, sananvapaus ja kansalaisliikkeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu